Nu avem nicio linie de producție pentru muniție NATO de 155 mm. În timp ce industria militară occidentală marchează record după record, România produce ”pe stil vechi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Producția de muniție. Fotografie ilustrativă
Producția de muniție. Fotografie ilustrativă

Oricât de dificilă ar fi transformarea, decidenții români trebuie să grăbească ritmul pentru industria de apărare. Altfel, Armata română ar putea fi în situația să rămână fără muniție la câteva zile de la începerea unui conflict.

Venim cu exemplul maximal: exporturile americane de echipamente militare și arme au crescut brusc anul trecut, relatează BBC, atingând un record de 238 de miliarde de dolari (218 de miliarde de euro), această cerere fiind stimulată direct de războiul din Ucraina.

Guvernul SUA a negociat direct vânzări de 81 de miliarde de dolari, o creștere de 56% față de 2022. Restul au fost vânzări directe de către companiile de apărare americane către națiuni străine.

Această creștere a exporturilor a stabilit un nou record. Războiul din Ucraina și armamentul trimis acolo au crescut cererea de arme avansate în rândul mai multor națiuni implicate în peisajul global de apărare și securitate.

Cele mai importante motive ale acestei creșteri în industria de apărare americană: 

  • cererea crescută de echipamente militare a fost alimentată de achizițiile efectuate de țările apropiate Ucrainei, care - practic - se tem că pericolul rusesc s-ar putea extinde,

  • furnizarea către Ucraina de ajutor militar, din partea guvernului SUA și partenerii săi, a necesitat refacerea stocurilor.

 

România stă bine la achiziții, dar avem nevoie de investiții

 

În acest timp, industria de apărare românească pare încă încremenită în timp, iar schimbările se produc foarte lent.

La fel ca și Polonia, țara noastră are un parteneriat puternic cu Statele Unite, care se bazează pe achizițiile de echipamente militare moderne de către Armata română (spre exemplu, sisteme antiaeriene Patriot, sisteme de rachete HIMARS).

Acest lucru este dublat și de prezența consistentă a trupelor și echipamentelor americane pe teritoriul României, ceea ce reprezintă pentru țara noastră o ”umbrelă de securitate”. Vorbim aici, în special, militarii americani staționați la Baza de la Mihail Kogălniceanu, dar și despre Sistemul Aegis Ashore - Scutul de la Deveselu - o facilitate deținută de Armata SUA care protejează teritoriul României împotriva celor mai serioase amenințări reprezentate de rachetele balistice.

Totuși, la 20 de ani de la intrarea în NATO, România produce, pe stil vechi, muniție de calibru sovietic, de 152 mm. 

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, arăta zilele trecute, într-un interviu pentru Europa Liberă, că industria de apărare românească nu este capabilă să aprovizioneze Armata română cu muniția de calibru NATO.

”Trebuie să încorporăm în capacitatea noastră de producție toate calibrele și toate echipamentele pe care Armata României le-a achiziționat în ultima perioadă de timp. (...) Trebuie să trecem cu toții la calibrele NATO. Adică, dacă în NATO nu se folosește decât calibru 155, noi degeaba producem în țară calibru 152!”, explica șeful Armatei române.

Mai mult, generalul Gheorghiță Vlad confirmă că România nu are nicio facilitate de producție pentru muniția de artilerie, de calibru NATO 155 mm.

”Repet, la nivelul actual de cerințe, ne-ar trebui 30 de ani pentru ca industria națională de apărare să ne poată produce muniția de care avem nevoie”, avertizează generalul Gheorghiță Vlad, șef al Statului Major al Apărării și comandantul Structurii Forțelor de Apărare.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel