În Marea Baltică începe cel mai mare exercițiu naval din Europa – BALTOPS

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).

„Acest exercițiu anual de prim rang în regiunea Baltică are loc în perioada 4-16 iunie și oferă o oportunitate unică de pregătire pentru a consolida capacitatea de răspuns combinată, esențială pentru păstrarea libertății de navigație și securitate în Marea Baltică”, a precizat Flota a șasea americană (SIXTHFLT), care are ca zonă de responsabilitate Europa și și Africa.

Exercițiul BALTOPS ilustrează cel mai bine conceptul de mare deschisă, care face posibil ca țări riverane, care nu dețin o flotă militară impresionantă, să poată primi rapid ajutor, la nevoie, din partea aliaților și partenerilor lor.

Concomitent cu manevrele navale din Marea Baltică, în nordul Europei se mai desfășoară un alt exercițiu la fel de impresionant - Arctic Challenge Exercise (150 de avioane și 3000 de militari din 14 țări), în timp ce portavionul Gerald R. Ford se află și el în misiune în zona europeană a Atlanticului de Nord, toate conjugate într-o demonstrație de forță fără egal ca amploare, în nordul Europei.

„Imediat după finalizarea exercițiului Formidable Shield 23 și concomitent cu operațiile Grupului de Lovire (CSG) Gerald R. Ford din Atlanticul de Nord, începe BALTOPS 23 ca un indiciu tangibil al angajamentului față de capacitatea de apărare colectivă în cadrul Alianței NATO. Continuăm să facem față provocărilor de securitate de astăzi și să ne pregătim pentru mâine, prin interoperabilitate și integrare perfectă în operațiile din lumea reală. Necesită muncă în echipă și încredere, pentru depășirea acestor provocări”, a declarat viceamiralul Thomas Ishee, comandant atât al Forțelor Navale de Apărare și Sprijin NATO (STRIKFORNATO), cât și al SIXTHFLT.

Finlanda participă pentru prima dată la exercițiu, în calitate de aliat NATO, în timp ce România spune și ea prezent, în acest an, la BALTOPS.

Țările participante includ Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

„De asemenea, salutăm participarea Finlandei la BALTOPS ca aliat NATO pentru prima dată în 52 de ani de istorie a BALTOPS, ceea ce reflectă dedicarea noastră pentru îmbunătățirea securității și stabilității în Europa”, a mai declarat viceamiralul Ishee.

Exercițiul BALTOPS rămâne pentru NATO o oportunitate de a testa noi concepte și tehnologii, fiind vital pentru a îmbunătăți interoperabilitatea între forțele aliate, dar și cu cele partenere, în și în jurul Mării Baltice, mai precizează SIXTHFLT în comunicatul de presă.

Participanții vor exersa o multitudine de capabilități, demonstrând flexibilitatea inerentă a forțelor maritime. Scenariile de exercițiu includ operații amfibie, de artilerie, antisubmarin, de apărare antiaeriană și de deminare, precum și eliminarea munițiilor explozive, exerciții cu vehicule subacvatice și de suprafață fără pilot și răspunsuri medicale.

Exercițiul este condus de Forțele Navale americane din Europa-Africa, iar activitățile efective de comandă-control (C2) vor fi exercitate de STRIKFORNATO, cu sediul în Oeiras, Portugalia. Cartierul general al STRIKFORNATO va găzdui o mare coaliție multinațională de ofițeri de legătură din fiecare națiune participantă, lucrând împreună și aducând puncte forte personale și naționale unice centrului de control al exercițiului, potrivit SIXTHFLT.

Contraamiralul James Morley, comandantul adjunct al STRIKFORNATO, va comanda grupului de control al exercițiului.

„BALTOPS rămâne cel mai important exercițiu anual din Marea Baltică și reprezintă o oportunitate extraordinară pentru națiunile aliate și partenere de a se antrena împreună, construind încrederea în forțele aeriene, terestre și maritime, îmbunătățind în același timp interoperabilitatea”, a declarat Morley.

„BALTOPS din acest an nu va face excepție, deoarece continuăm să construim lista de premiere absolute, inclusiv utilizarea capacității logistice a SUA pentru a reîncărca o rachetă falsă pe o fregata daneză de pe insula Bornholm; integrarea vehiculelor de suprafață fără pilot pentru a efectua recuperarea personalului și transferurile medicale; și o încorporare mai robustă a capelanilor aliați în scenariul de îngrijire spirituală a celor mai importante bunuri, oamenii noștri. Au trecut mii de ore pentru a crea un exercițiu care nu numai că dezvoltă abilitățile tactice ale tuturor participanților, ci servește și pentru a-i asigura pe cei din regiune că NATO este pregătită să apere”, a adăugat Morley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel