Publicitate
După câte se pare, militarii ruși au trecut la întrebuințarea metodică a dronelor de origine iraniană, fără să lase impresia că resimt probleme în ceea ce privește numărul acestora.
Statisticile prezentate de publicația ucraineană arată că rușii au întrebuințat 197 de drone Shahed în iunie, 246 în iulie și 167 în august. În luna septembrie a fost stabilit un record, fiind folosite 503 drone de acest tip. Numărul acestora este semnificativ mai mare decât vârful înregistrat anterior, respectiv în luna mai, când au fost lansate 413 drone.
În luna septembrie, din cele 503 drone Shahed, armata ucraineană a reușit să doboare 396 de unități, ceea ce reprezintă un procent de 78,7%.
Din datele prezentate de Comandamentul Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei rezultă că statistica pe luna septembrie arată ca în graficul de mai jos. În prima coloană este prezentat numărul de drone lansate de partea rusă, iar pe coloana a doua numărul de drone doborâte de militarii ucraineni.
După cum se poate observa, pauza maximă dintre atacuri a fost de numai două zile. De două ori pe lună, trupele ruse au lansat același număr maxim de drone, respectiv 44 de unități. În aceste cazuri, eficiența sistemului de apărare antiaeriană a Ucrainei a fost situată între 73 și 77%. S-a constatat că atunci când militarii ruși lansează un număr mai mic de drone, respectiv sub 20 de unități, rata de interceptare crește la aproape 100%.
Succesul apărării antiaeriene depinde și de zonele în care este efectuat atacul, de rutele de zbor și de concentrarea echipamentelor antiaeriene. Acesta este îngreunat de faptul că militarii ruși schimbă în mod activ vectorul loviturilor. De exemplu, după atacuri la scară largă în regiunea Odesa, a fost schimbată direcția către regiunile Hmelnytskyi și Vinnytsa. De asemenea, în timpul ultimului atac, din noaptea de 01 octombrie, care nu este reflectat în statistici, a fost lovită regiunea Cherkasy. Ca urmare, din 30 de drone, au fost doborâte sub 50%.
Un rol important în executarea atacurilor rusești cu drone Shahed este jucat de faptul că acestea sunt relativ ieftine. Deși nu se cunoaște prețul exact al vehiculelor aeriene fără pilot, se presupune că este vorba despre o sumă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de dolari. În acest caz, dronele folosite în luna septembrie ar fi costat Kremlinul între 10 și 20 de milioane de dolari.
Chiar dacă s-ar crește prețul de achiziție al dronelor Shahed-136 la 100.000 de dolari pentru o bucată, atunci ar fi vorba despre o sumă pentru luna septembrie de 50 de milioane de dolari. În aceste condiții, este dificil pentru trupele ucrainene să lupte împotriva lor, deoarece trebuie să folosească mijloace ieftine de contracarare, fapt ce afectează, în mod evident, eficacitatea apărării.
Dacă, pur teoretic, trupele ucrainene ar fi consumat câte o rachetă NASAMS pentru fiecare dronă Shahed-136, costurile pentru luna septembrie ar fi fost de 654 de milioane de dolari. De exemplu, o rachetă AIM-120 costă pentru SUA 1,3 milioane de dolari, dar este mai scumpă la export.
Evident că toate aceste detalii au fost luate în calcul de oficialii de la Moscova, iar partea rusă va extinde cu siguranță loviturile cu drone kamikaze Shahed-136, folosind tactici de concentrare a unui număr cât mai mare de drone la o singură salvă și schimbând constant vectorul loviturilor.
Comentariul autorului: Din surse neoficiale, se cunoaște faptul că dronele Shahed-131/136 de origine iraniană sunt produse în prezent pentru trupele ruse în cel puțin trei locații din Iran, Siria și Federația Rusă.
Inceperea producției la întreprinderea rusească din Republica Tatarstan a permis părții ruse să crească numărul de drone întrebuințate în timpul atacurilor asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean.
Probabil că, odată cu trecerea timpului, Rusia nu numai că va mări producția de drone de tip Shahed, dar va continua și procesul de modernizare și perfecționare a acestora, în scopul depășirii mijloacelor antiaeriene folosite de militarii ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News