SUA, cum un PIB de 23 de trilioane de dolari și China, cu aproape 18 trilioane de dolari, conturează azi bipolarismul în spatele căruia se vor așeza următoarele puteri globale.
În Indonezia s-au strâns lideri ce reprezintă 90% din economia lumii. A lipsit însă Vladimir Putin.
Oricât tânjește Moscova după perioada Războiului Rece, dominată de bipolarismul SUA - URSS, azi, Rusia, nu mai e decât o putere regională, agresivă, care apelează la terorism economic și energetic, tot mai aproape de statutul de „breloc” al Chinei. Celebra expresie a fostului președinte american Barack Obama, din martie 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, cu privire la faptul că Federația Rusă acționează precum o putere regională ce încearcă să își depășească condiția, e azi, parcă mai clară ca niciodată.
În Indonezia la summitul G20, atât președintele american Joe Biden, cât și președintele chinez Xi Jinping, au ajuns de pe poziții de forță, după ce democrații nu doar că au reușit să evite la alegerile americane din noiembrie o înfrângere covârșitoare anticipată, dar au câștigat Senatul american. În același timp, președintele Xi, a așteptat întrevederea cu liderul american întărit după cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, unde a pășit pe ușa deschisă la precedentul congres, pentru un mandat pe viață.
La G20 SUA și China au arătat direcția. Întrevederea de peste trei ore dintre cei doi lideri a detensionat cu o treaptă relațiile dintre cele două superputeri, conștiente că, din punct de vedere economic, sunt interdependente.
SUA - China, încleștarea titanilor. Profesorul Pîrvulescu explică avantajul Americii
Despre cum va arăta în viitor relația dintre SUA și China, ne-a vorbit la emisiunea Obiectiv Euroatlantic, difuzată de DefenseRomania, și profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.
„Rivalitatea între cele două puteri va continua. (...) În relațiile dintre cele două lucrurile nu se vor modifica. China va rămâne așa cum este definită în strategia SUA ca fiind principalul adversar.
Va fi o bătălie pe termen mediu din acest punct de vedere, dar cred că Statele Unite au un avantaj net: China este într-o situație foarte complicată și trece prin transformări sub conducerea lui Xi Jinping. Viziune pe care Deng Xiaoping o avea a fost schimbată. Faptul că o singură persoană devine stăpânul absolut al Chinei e un minus pentru Beijing care nu va fi suficient de flexibil să facă față noilor situații” - profesorul Cristian Pîrvulescu, pentru DefenseRomania.
„De ce nu a venit Vladimir Putin la Bali (n.r. - la Summitul G20 care a avut loc la Bali, în Indonezia)? Pentru simplul motiv că nu putea să joace același rol pe care Xi Jinping îl joacă. (...) Rusia devine un stat vasal al Chinei, și Vladimir Putin nu ar fi putut în niciun fel să îndure o asemenea umilință acolo. A îndurat-o deja în relațiile cu Xi în alte întâlniri care au avut loc în ultimele două luni, era deja prea mult” - profesorul Cristian Pîrvulescu, într-o intervenție pentru postul de televiziune Digi24.
Urmăriți integral ediția emisiunii Obiectiv EuroAtlantic în care profesorul Cristian Pîrvulescu a analizat alegerile de peste ocean - SUA, încotro? Învingători și mari înfrânți:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News