În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Războiul din Ucraina și atacurile cu rachete rusești pe scară largă asupra infrastructurii civile demonstrează tot mai mult importanța unei apărări aeriene eficiente. Totuși, pentru ca aceasta să funcționeze, este necesar un număr suficient de rachete interceptoare pentru a menține capacitatea de apărare în timpul unui atac de lungă durată și, de asemenea, pentru a evita suprasaturarea apărării. Utilizatorii sistemului PATRIOT se pare că acordă o importanţă deosebită a ceea ce se întâmpla în Ucraina și iau în calcul achiziţionarea de rachete suplimentare pentru sistemele lor de apărare antiaeriană.

Pentru a face față cererilor tot mai mari care se prefigurează că vor apărea în următorii ani, producătorul sistemelor PATRIOT, compania americană Raytheon Missiles & Defense, dorește să își extindă capacitățile de producție prin cooperarea cu producătorul german de rachete MBDA Deutschland.

Jürgen Koneczny, directorul general al COMLOG, un joint venture format intre MBDA și Raytheon, cu sediul în Schrobenhausen, Bavaria, a precizat recent că ambele companii au elaborat o "foaie de parcurs strategică" pentru producția de rachete din familia PATRIOT în Germania, iar capacitățile de producție necesare ar putea fi create la COMLOG, potrivit European Security and Defence (ESD).

 

Raytheon și MBDA vor asambla în comun rachete PATRIOT în Germania

 

Acest joint venture asigură deja întreținerea, repararea și modernizarea rachetelor din familia PATRIOT PAC-2 utilizate în Europa, a declarat Koneczny, adăugând că "în acest scop, în foaia de parcurs strategică pot fi integrați parteneri suplimentari, inclusiv filialele MBDA Bayern-Chemie și TDW. Bayern-Chemie este una dintre cele mai importante companii în domeniul apărării care produce sisteme de propulsie pentru rachete, iar compania TDW este un important dezvoltator şi producător de focoase explozive pentru rachete.

Douglas B. Stevenson, director în cadrul companiei Raytheon Missiles & Defense, subliniază că COMLOG oferă "un punct de plecare excelent" pentru dezvoltarea rapidă a unei noi unități de producție. Potrivit acestuia, nouă unitate de producţie ar avea ca obiectiv de activitate asamblarea finală a variantei GEM-T a seriei de rachete interceotiare PAC-2, cunoscută și sub numele de MIM-104E. Stephenson a declarat că toată asamblarea finală a rachetei GEM-T se va face în Europa pentru partenerii europeni. 

După cum reiese din obiectivele companiilor Raytheon și MBDA, contractele vor fi gestionate de Agenția NATO de Sprijin și Achiziții (NSPA), prin intermediul căreia a fost gestionat până acum tot procesul de mentenanţa pentru rachetele din familia PATRIOT. Statele europene ar urma să își achiziționeze rachetele GEM-T prin intermediul acestei agenții. "Germania ar putea acționa ca antreprenor ancoră", a spus Koneczny, prin intermediul European Skyshield Initiative (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene, lansată de Berlin.

 

România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană

 

Până în prezent, 14 state membre NATO plus Finlanda au semnat o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea inițiativei ESSI, la 13 octombrie 2022. Inițiativa are ca scop consolidarea apărării aeriene a NATO în Europa, crearea unui sistem european de apărare aeriană și antirachetă prin achiziționarea în comun de echipamente de apărare aeriană și rachete de către țările europene.

Ceremonia de semnare a avut loc în marja reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, joi, 13 octombrie, la Cartierul General al NATO. Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.

Ministerul german al Apărării are în vedere că țările partenere să achiziționeze, să utilizeze și să întrețină în comun sistemele necesare. Potrivit Ministerului german al Apărării, semnatarii ESSI intenționează să achiziționeze în comun sistemul de apărare aeriană IRIS-T SLM dezvoltat în Germania sau rachete suplimentare pentru sistemul de apărare aeriană PATRIOT.

Raytheon Defense și MBDA intenționează să lanseze producția de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Partriot în Europa, se arată în comunicatul de presă al companiei germane MBDA Deutschland.

Potrivit MBDA Deutschland, producția este planificată să fie stabilită în orașul german Schrobenhausen. Rachetele vor fi proiectate pentru sistemele de rachete antiaeriene Partriot care sunt în dotarea armatei Germane, dar şi în dotarea altor forţe armate din statele europene membre NATO.

Sistemul de rachete Patriot este, de asemenea, în serviciul mai multor țări NATO, inclusiv Germania, Grecia, Olanda, România, Spania și Suedia. Elveția și Polonia au semnat recent contracte pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană Partriot.

În anii 1980 și 1990, armata americană a efectuat o serie de modernizări semnificative ale sistemului Partriot, iar în 1986 armata americană a trecut la standardul Patriot Advanced Capability-1 (PAC-1).

După desfășurarea PAC-1, armata a început cel de-al doilea program de modernizare - PAC-2. Aceasta a inclus modificarea lansatorului, a focosului și a sistemului de ghidare pentru ca Patriot să poată intercepa rachete balistice mai puternice.

În 1983, Statele Unite au început să dezvolte Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), iar primele teste de zbor au avut loc în 1997.

În prezent, Germania operează 30 de sisteme de apărare antiaeriană MIM-104C/F Patriot PAC-2/PAC-3. Bateria Patriot include șase lansatoare M901, fiecare dintre acestea transportând patru rachete.

De asemenea, trebuie amintit că Polonia s-a oferit recent să protejeze spaţiul aerian al Ucrainei cu sisteme germane de rachete Patriot pe care Berlinul vrea să le ofere Varoviei, în scopul consolidării apărării sale antiaeriene după incidentul de luna trecută când două rachete au căzut pe teritoriul polonez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel