O mică recapitulare a evoluției războiului ruso-ucrainean din această perspectivă relevă următoarele aspecte:
Prima fază de întrebuințare a tehnicii de luptă occidentale – arme simple, ușor de învățat, cu bătaie mică, dar foarte eficiente
Pe 24 februarie, la începutul invaziei, Ucraina era creditată că va rezista câteva zile, cel mult o săptămână, după ce ani de zile mass-media din lumea întreagă a fost intoxicată cu informații despre superioritatea incontestabilă a forțelor Moscovei, precum și despre presupusa foarte mare deschidere/simpatie a populației din estul Ucrainei față de Rusia.
Ei bine, mai toți ne-am înșelat. Ucraina a rezistat. Factorii sunt mai mulți. Însă, cei care au dat încrederea atât de necesară la începutul oricărui război, când nu se știe în ce direcție se înclină balanța și mai ales cât de repede o va face, au fost voința forțelor armate ucrainene de a rezista și capacitatea președintelui Zelenski de a mobiliza populația și de a trezi simpatia Occidentului.
Însă, în rezistența ucraineană, un aport major l-au avut armele antitanc și antiaeriene portabile, foarte ușor de folosit și incredibil de eficiente, furnizate de SUA, Marea Britanie și de alte state NATO. Forțele Armate ucrainene au demonstrat că pot folosi și integra în operații armele simple occidentale, fapt ce le-a facilitat oprirea înaintării forțelor ruse.
Ar mai fi un amănunt, care poate a scăpat, dar care are legătură cu capacitatea forțelor ucrainene de a lupta după tacticile NATO. Anul trecut în septembrie, când la Washington începea să crească îngrijorarea privind invazia rusească, mai mulți congresmeni americani, în timpul unei vizite la Kiev, au subliniat importanța asistării Ucrainei în construirea capacităților sale antiaeriene și antirachetă. Nu se cunoaște dacă s-a materializat asistența respectivă, dar sigur este că forțele ruse nu au reușit să obțină acea mult dorită supremație aeriană.
A doua fază a întrebuințării de tehnică militară occidentală – artilerie tractată, dar și autopropulsată
După o lună de război, forțele ruse, acționând dispersate pe o suprafață foarte mare, au înțeles că nu pot atinge niciunul dintre obiectivele propuse și au concentrat cele aproximativ 100 de grupuri de luptă de nivel batalion în zona mai mică din sudul și estul Ucrainei, încercând să ocupe în întregime teritoriul regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
Debutul acestei noi operației rusești, axată doar pe Donbass, a marcat momentul în care Forțele Armate ucrainene au început să folosească arme occidentale ceva mai sofisticate – artilerie tractată și chiar autopropulsată, prin autotunurile Caesar (calibru 155 mm) din Franța. Potrivit, informațiilor furnizate de militarii ucraineni de pe front, toate aceste mijloace sunt folosite cu succes.
Cât de mult au contribuit acestea în economia totală a luptelor este greu de apreciat, dar una peste alta, planul rusesc de a încercui și zdrobi trupele ucrainene pe un front de aproximativ 450 de km (care pleacă de la Izium și se termină la nord de Zaporojie) nu a funcționat. Forțele ruse au ocupat doar o singură poziție importantă – localitatea Izium, rezistența ucraineană pe restul frontului împiedicându-i pe ruși să valorifice această reușită.
Urmează cea de-a treia fază de întrebuințare a tehnicii militare occidentale de către forțele ucrainene – arme de înaltă precizie și cu rază mare de acțiune
Se pare că momentul este unul critic pentru forțele ruse, care au pierdut mulți piloți experimentați și sunt cu stocurile de rachete pe sfârșite. În plus, după a doua întâlnire, din 23 mai, a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, se prefigurează un nou lot masiv cu tehnică de luptă din țările NATO pentru Ucraina, fiind deja anunțate rachete antinavă Harpoon din partea Danemarcei.
Armamentul preconizat să ajungă în Ucraina din partea țărilor NATO, în această cea de-a treia fază, pare să fie din categoria de înaltă precizie și cu rază mare de acțiune, iar Rusia începe cu adevărat să se teamă. Moscova va face orice efort pentru a opri acest pas al NATO. Publicația ucraineană Defense Express a tras ieri un semnal de alarmă privind o posibilă manipulare în interiorul Alianței, cu scopul de a limita și chiar bloca procesul de trimitere în Ucraina a tehnicii militare de înaltă performanță.
Dacă în Ucraina vor ajunge puternicele sisteme americane M142 HIMARS alături de alte arme occidentale grele, forțele ruse vor face cunoștință, în premieră, cu un adversar superior tehnologic ca armament. Poate asta este și cheia ieșirii onorabile a Rusiei din acest joc în care s-a băgat, fără să realizeze implicațiile negative pentru propria securitate.
Să se confrunte cu cel mai puternic și sofisticat sistem de război de pe planetă, care este cel american, chiar dacă a fost prin intermediul militarilor ucraineni, și să reziste peste 90 de zile, a fost foarte curajos din partea Rusiei, dar și nebunesc, pentru că și-a trimis militarii într-o confruntare inegală, în care numărul trupelor contează mai puțin. Soldații săi luptă în secolul informației cu arme și tactici din secolul vitezei.
Pe de altă parte, Forțele Armate ucrainene au acționat admirabil și profesionist, încercând cu mult curaj să transforme cât mai multe informații în acțiuni, ceea ce le-a permis să reziste. În condiții de conflict, au învățat, extrem de rapid să folosească o nouă tehnică militară cu care nu sunt familiarizați. În mai puțin de opt ani și-au schimbat total filozofia de luptă, renunțând la abordarea sovietică, puternic ierarhizată și controlată, pentru o libertate mai mare de decizie la nivelul tactic.
Până acum, forțele ruse s-au confruntat doar cu partea neletală a tehnologiei de vârf occidentale, prin versiunea ucraineană a conceptului american ISTAR (Intelligence, Surveillance, Targeting Acquisition, Reconnaissance) și deja au pierdut foarte mulți militari, dar când vor intra în acțiune și mijloacele letale, situația va fi mult mai dramatică. Militarii ruși vor fi masacrați pur și simplu sau se vor preda în masă, iar propaganda de la Moscova nu va mai putea mușamaliza pierderile. Mai este încă timp ca armata rusă, una subfinanțată și pregătită după principii învechite, să se retragă onorabil din toate teritoriile ucrainene ocupate. Desigur, nu o va face, pentru că nu va fi onorabil pentru imaginea glorioasei Rusii și în special pentru cea a comanditarilor acestei aventuri care s-a soldat deja cu foarte multe victime.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News