În dorința de a eluda monitorizarea transferurilor financiare bilaterale, Rusia și China au în vedere revenirea la acordurile de barter

Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.
Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.

Rusia și China ar putea trece la acorduri comerciale de barter pentru prima dată în aproape 30 de ani pentru a reduce utilizarea sistemelor bancare controlate de Statele Unite în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea din Ucraina, după cum a informat Reuters citând surse din domeniul comerțului.

Rusia elaborează deja reguli pentru comerțul de barter, iar surse ruse intervievate de agenție apreciază că China face același lucru.

În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în China, în luna mai, părțile au discutat despre întârzierile plăților prin băncile chineze.

Înainte de călătoria președintelui rus, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat încă o dată Beijingul cu privire la amenințarea cu sancțiuni secundare împotriva companiilor chineze, dacă acestea sprijină complexul militar-industrial rus.

Potrivit Reuters, China a devenit mai activă în sectorul financiar bazat pe utilizarea băncilor regionale, ale căror activități sunt mai greu de monitorizat de Washington. Cu toate acestea, mai rămân o serie de aspecte tehnice care îngreunează eludarea monitorizării. În acest sens, se discută posibilitatea comerțului cu Rusia prin exportul de produse alimentare. După cum notează agenția, primele tranzacții agricole sub acest model ar putea fi încheiate încă din toamnă.

Schimbul direct de mărfuri sau servicii între cele două țări era o practică frecventă înainte de prăbușirea URSS

Acordurile de barter (troc) între Rusia și China erau comune înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și au continuat până în anii 1990 înainte de a fi suspendate. Este pentru prima dată când astfel de practici revin în aproximativ 30 de ani, au declarat sursele pentru Reuters.

Cu toate acestea, Beijingul are și experiențe recente în schimburi de barter. În 2019, de exemplu, China a fost de acord să ofere autorităților din Kuala Lumpur servicii de construcții, produse din resurse naturale și echipamente civile și de apărare în schimbul unui transfer de ulei de palmier din Malaezia în valoare de aproximativ 137 de milioane de euro.

În 2021, Iranul a primit piese auto în valoare de 1,8 milioane de euro din China în schimbul unui transport de fistic estima la aceeași valoare.

Există temeri că odată reluat acest mecanism comercial între Moscova și Beijing, el se poate extinde ușor și în zona produselor și serviciilor care intră sub incidența sancțiunilor impuse Rusiei, mai ales că mai multe bănci importante din China au anunțat de la începutul anului că suspendă tranzacțiile cu companiile din Rusia și Belarus.

Potrivit ziarului Vedomosti, băncile chineze ar putea refuza inclusiv să efectueze tranzacții cu yuani dacă bănuiesc că moneda a fost folosită în tranzacții cu companii sau persoane fizice rusești.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel