În ciuda ofensivei Ucrainei asupra Kurskului, în Donbas continuă luptele ”ca în Primul Război Mondial”, iar Rusia e aproape de o victorie majoră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni care operează un aruncător de bombe (mortier)
Militari ucraineni care operează un aruncător de bombe (mortier)

În ciuda invaziei Ucrainei în regiunea Kursk , Rusia se apropie de o victorie majoră în Donbas, scrie The Times. Orașul cheie ucrainean Pokrovsk este evacuat, iar soldații ucraineni din această direcție cred că succesul camarazilor lor din regiunea Kursk nu ajută la ameliorarea tensiunii în direcția lor.

După Avdiivka, rușii s-au odihnit puțin. Au încercat pe flancuri în direcția Pokrovsk, dar au fost opriți. Apoi s-au regrupat, au adunat forțele și din aprilie au început să desfășoare aceste acțiuni de asalt mai activ.

Dacă Pokrovsk va cădea, va fi cea mai mare așezare capturată de inamic de când rușii au capturat Bahmut în mai anul trecut. Administrația locală a plecat, iar 53.000 de locuitori se pregătesc pentru ce e mai rău.

 

Ruski Mir a luat locul Germaniei naziste

Ultimii civili au fost nevoiți să evacueze, iar, printre ei, publicația britanică o prezintă pe Maria Pryazhnikova o femeie de 88 de ani care a trebuit să îndure evacuarea, într-un drum de 20 făcut cu alți zeci de alți refugiați.

Bătrâna a mai trecut odată prin asta. În 1941, când avea cinci ani, a fugit din Leningrad când a început blocada nazistă a orașului sovietic. Atunci fugea de naziști, acum e nevoită să plece din cauza rușilor.

„În 41, ne-au băgat într-o mașină pentru vite”, a spus ea, după ce a fost evacuată la câteva sute de kilometri de casă. "Dă-mi o armă și îl voi împușca cu plăcere în Putin. La naiba cu rușii", spune Pryazhnikova, pentru publicația Times.

 

Situația este dificilă la Pokrovsk

Avansul Rusiei către cel mai important centru logistic din Pokrovsk, care era în vizorul său de atâta vreme, a luat amploare. Săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a ordonat o evacuarea orașului.  

În convorbirile telefonice cu The Times, comandanții militari ucraineni au încercat să explice prăbușirea aparentă din jurul Pokrovskului, unii dând vina pe lipsa obuzelor de artilerie, alții pe noi tactici rusești sau folosirea bombelor ghidate cu planare și a războiului electronic. Cu toate acestea, au fost de acord că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă este că rușii îi depășesc numeric.

"Avem nevoie de oameni proaspeți. Oricât de mari ar fi luptătorii noștri, rușii totuși reușesc să ne strivească cu numărul lor”, a spus căpitanul Dzvenislava Rymar de la Brigada 47, care participă la luptele de lângă Pokrovsk.

Serhii Tsekhotskyi, un ofițer al Brigăzii 59 Separate de Infanterie Motorizată vine cu o declarație mai optimistă, pentru publicația NV, privind momentul când rușii se vor apropia suficient de Pokrvsk pentru a începe luptele în oraș. Știu mai multe, voi spune mai puțin. Dacă totul merge așa cum trebuie, inamicul se poate aștepta la o surpriză foarte, foarte proastă pentru el și una foarte bună pentru forțele noastre. Dar asta nu mai depinde de noi. Acestea sunt planurile care trebuie făcute la Statul Major. Cred că plănuiesc aceste operațiuni”.

Potrivit ISW, Forțele ruse au continuat să avanseze la sud-est de Pokrovsk pe 25 august, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în apropiere de Pokrovsk.

 

Kursk nu a luat presiunea din Donbas

Ucraina a sperat că recenta incursiune din regiunea Kursk ar putea ușura presiunea asupra trupelor sale din Donbas, unde forțele Moscovei exercită acum presiuni aproape insuportabile. Acest lucru nu s-a întâmplat.

"Nu a afectat secțiunea noastră din linia frontului. Asaltele rusești continuă permanent", a spus Rymar.

Locotenentul brigăzii 109 Mîkhailo Luzhetskîi, care luptă în apropierea orașului, a vorbit despre „atmosfera deprimant de tristă din Pokrovsk” și spune că situația ”nu este cea mai bună”.

Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

În ciuda acestui fapt, operațiunea de la Kursk din nord-vest „a ridicat moralul mult” militarilor și civililor ucraineni, a spus el.

Ucraina a capturat între 800 și 1.200 de kilometri pătrați de pământ rusesc și sute, poate chiar mii, de soldați ruși. UAF a aruncat în aer trei poduri folosind sisteme de rachete din vest pentru a împiedica inamicul să se retragă sau să se reaprovizioneze.

"Sunt invidiați aici, în est. În timp ce se deplasează și înaintează în zona Kursk, noi suntem blocați în aceste tranșee, ca în Primul Război Mondial", a spus militarul.

Invazia teritoriului rus l-a stânjenit pe Putin și a ridicat semne de întrebare cu privire la deficiențele aparente ale comandamentului său militar și serviciilor de informații. La aproape trei săptămâni după ce aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au trecut la graniță, Rusia încă nu a răspuns.

 

„Un act de geniu sau un act de disperare”

 

Putin a suferit deja numeroase umilințe în timpul războiului, de la începutul dezastruos al invaziei sale până la scufundarea navei amirale a Flotei Mării Negre și marșul nestingherit asupra Moscovei vara trecută a lui Evgheni Prigojin și a mercenarilor săi Wagner.

„Dar Rusia continuă. Se pare că mentalitatea rusă este: „Am avut zeci de milioane de victime în al Doilea Război Mondial și putem continua”, a spus Matthew Saville de la Institutul RUSI.

„În loc să piardă încet teren în est, fără să-l arate, Ucraina a trebuit să schimbe narațiunea – să spună „da, am pierdut teren în est, dar încă putem manevra și provoca pagube inamicului”, a adăugat analistul.

Verdictul final, spune Saville, va depinde de „prețul pe care trebuie să-l plătească Ucraina” pentru atacul său blitzkrieg. Dacă operațiunea forțează Rusia să-și lungească linia frontului și „va genera o schimbare importantă în sprijinul internațional pentru Ucraina, inclusiv cu privire la utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune în Rusia, aceasta va fi o victorie" pentu Kiev.

Deocamdată, Putin este gata să sacrifice Kursk pentru a nu pierde avânt în regiunea Donețk. Aceasta este singura parte a liniei frontului în care reușesc", a spus căpitanul Ivan Sekach de la brigada 110 mecanizată, care încearcă să blocheze înaintarea Rusiei din pozițiile de lângă Pokrovsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel