„În ceea ce privește...cumpărarea celui de-al doilea lot[S-400], nu avem nicio ezitare în privința acestei chestiuni. Am făcut mulți pași cu Rusia, fie că este vorba de S-400 sau de industria de apărare”, a declarat Erdogan reporterilor, potrivit cotidianului Daily Sabah.
Președintele Turciei a spus că toate aspectele vor fi discutate în timpul vizitei sale în Rusia, fără a oferi detalii suplimentare.
Coincidenţă sau nu, declaraţii lui Erdogan vin la câteva zile după ce, un oficial turc a declarat pentr cotidianul Middle East Eye, sub protecţia anonimatului, că Turcia nu este pregătită să semneze un acord cu Rusia pentru achiziționarea unei a două baterii de rachete de apărare antiaeriană S-400.
Oficialul turc este de părere că Rusia a încercat să influneteze percepţia publicului cu privire la acest acord prin publicarea unor declarații înșelătoare împotriva Turciei, pe fondul problemelor nerezolvate cu Washingtonul.
„Rușii încearcă să otrăvească relațiile [noastre] cu Statele Unite”, a spus oficialul. Turcia nu a activat încă pe deplin sistemul S-400, deja achiziționat, pentru a preveni orice escaladare a relaţiilor tensionate cu Washington, mai precizează cotidianul Middle East Eye.
Declaraţiile oficialului turc nu au fost făcute intaplator, ci la câteva zile după ce Alexander Mikheev, directorul general al Rosoboronexport – cea mai mare companie rusă de stat din domeniul exportului de armament – a spus că negocierile între Turcia şi Rusia se apropie de final, un contract pentru furnizarea unui lot suplimentar de sisteme S-400 fiind planificat să fie semnat în curând.
Administrația Trump a sancționat Turcia pentru cumpărarea de sisteme S-400
Washingtonul a impus sancțiuni oficialilor turci în decembrie 2020, datorită acordului de 2,5 miliarde de dolari pe care Turcia l-a incehiat cu Rusia pentru achiziţionarea primului sistem S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.
Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce
Oficialii turci au avut o serie de întâlniri cu administrația Biden la începutul acestui an pentru a rezolva toate aceste probleme, dar ambele părți nu au putut ajunge la un numitor comun pentru anularea sancțiunilor impuse de Washington.
Acordul inițial semnat de Moscova cu Ankara a fost acela de a oferi oportunități pe partea de transfer tehnologic și de producție comună Turciei, odată cu cea de-a doua achiziție a unui sistem S-400. Cu toate acestea, unui oficialii de la Ankara rămân sceptici cu privire la faptul că Rusia va furniza astfel de informații tehnice omologilor lor turci, cu excepția cazului în care există o voință politică puternică din partea conducerii ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News