În ultimele luni a devenit tot mai cunoscut faptul că Turcia este interesată să cumpere 40 de Eurofighter Typhoon, fiind aproape sigură că SUA nu va vinde un număr comparabil de avioane F-16 Block-70. Această suspiciune se datorează alinierii Turciei cu Hamas.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în mod controversat că Hamas nu este o organizație teroristă. Turcia caută să își înlocuiască vechile avioane de luptă, inclusiv avioanele F-16, și s-a orientat către Eurofighter după ce nu a putut obține F-16 din SUA.
Există îngrijorări în ceea ce privește achiziționarea de arme de către Turcia, inclusiv de F-16, unii analişti militari occidentali, cum este Michael Rubin, susținând că nu trebuie să se furnizeze niciun fel de arme Turciei.
Au trecut aproape cinci ani de când Statele Unite au dat oficial afară Turcia din programul F-35. Decizia Pentagonului a fost luată în urma deciziei lui Recep Tayyip Erdogan de a achiziționa sisteme rusești de rachete antiaeriene S-400 suficient de avansate pentru a fi o ameninţare pentru interoperabilitatea cu alte echipamente NATO.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de achiziţionarea avioanelor Eurofighter Typhoon, ca o alternativă la F-16, Erdogan întâmpină deja piedici. Obținerea sprijinului din partea Germaniei și a cancelarului Solz s-a dovedit a fi o provocare pentru Turcia.
Interesant este că a apărut un aliat în demersul Turciei. Sindicatele germane se raliază la efortul Turciei de a achiziţiona Eurofighter, motivate de îngrijorarea legată de potențialele pierderi de locuri de muncă în cazul în care nu se stabilesc și nu se execută contractele pentru acest tip de aeronave.
Fabricarea avionului Eurofighter Typhoon implică un consorțiu din Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, reprezentat prin Airbus, BAE Systems și Leonardo.
Ministrul turc al apărării, Yasar Guler, a precizat recent că negociază în prezent cu Marea Britanie și Spania pentru achiziționarea de avioane Eurofighter. Cu toate acestea, Germania s-a dovedit a fi contra acestui demers.
În cadrul unei întâlniri recente, Guler a discutat această chestiune cu omologul său britanic, Grand Sappé, la Ankara. Speranța lor reciprocă constă în a convinge Germania să își revizuiască cererea, întrucât aceasta împiedică în prezent un potențial acord de vânzare a unui alt lot de aeronave către Arabia Saudită.
Compania Airbus salută intenția de a semna noi acorduri pentru vânzarea de Eurofighter provenite din Germania. Michael Reich, director in carul Airbus, producătorul Eurofighter, a declarat că ratificarea acestor contracte este esențială pentru ca Germania să își confirme "autonomia militară". Acesta a declarat: "Noi, cei de la IG Metall, insistăm ca fondurile publice să fie însoțite de cerințe precum îmbunătățirea susținută a Eurofighter."
Discuțiile între Turcia și diverse state europene pentru Eurofighter Typhoon după ce Ankara a recunoscut că oferta sa de a achiziționa avioane de luptă F-16 din Statele Unite ar putea eșua. Aceste informaţii au fost comunicate joi de o sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării. În octombrie 2021, Turcia își exprimase interesul de a achiziționa 40 de avioane de luptă F-16 de la compania americană Lockheed Martin, împreună cu 79 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane de luptă F-16.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News