În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”

Shayetet 13, cunoscută sub numele de Flotila 13, este una dintre principalele unități de forțe pentru operații speciale ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și reprezintă vârful capacităților de comando ale Marinei israeliene.
Shayetet 13, cunoscută sub numele de Flotila 13, este una dintre principalele unități de forțe pentru operații speciale ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și reprezintă vârful capacităților de comando ale Marinei israeliene.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat miercuri că centrul de greutate al războiului "se deplasează spre nord", o referire la frontul cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah.

Ulterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timpul nopții. Ei au vizat locațiile infrastructurii Hezbollah și depozitele de arme.

Sistemul de comunicați al Hezbollah a fost serios perturbat, fiind practic paralizat pentru câteva zile, de cele două valuri de explozii care au vizat pagerele și aparatele walkie-talkie folosite de gruparea teroristă. Se pune întrebarea câtă încredere mai au membrii organizației să folosească orice mijloc de comunicații, după ce sute de teroriști au fost răniți de exploziile echipamentelor folosite pentru a comunica intern.

În acest timp, Israelul pare să fi declanșat o operațiune complexă împotriva Hezbollah. Israelul a anunțat că se concentrează asupra războiului „în nord”, ceea ce este de fapt o recunoaștere tacită a rolului Israelului în atacurile surpriză asupra Hezbollah, în care pagere și walkie-talkie au explodat în Liban timp de două zile la rând.

Vă reamintim că marți, 12 persoane au fost ucise și aproape 3.000 au fost rănite în urma exploziilor simultane a mii de pagere. A doua zi, un nou val de explozii al aparatelor walkie-talkie a făcut 20 morți și peste 450 de răniți, a anunțat Ministerul Libanez al Sănătății. 

Explozia unui pager l-a rănit și pe ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, ceea ce reprezintă încă un exemplu al implicării Iranului în sprijinirea proiectului Hezbollah din Liban. Ambasadorul Iranului în Liban și-a pierdut un ochi, iar celălalt a fost grav rănit în explozia pagerului.

 

Israelul a declarat începutul unei noi etape a războiului

 

"Suntem la începutul unei noi etape a războiului, care necesită curaj, determinare şi perseverenţă din partea noastră", a explicat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Potrivit şefului Statului Major israelian, armata este pregătită să facă tot ce este necesar pentru a crea condiţiile pentru aceasta. "Avem încă multe capacităţi pe care încă nu le-am folosit", a afirmat generalul, potrivit Reuters.

Forțele aeriene israeliene au atacat infrastructura Hezbollah în șase zone - Chihine, Tayibe, Blida, Meiss El Jabal, Aitaroun și Kfarkela și un depozit de arme în zona Khiam. De asemenea, au lovit mai multe zone din sudul Libanului. 

Schimburile de focuri aproape zilnice dintre Hezbollah şi armata israeliană la frontiera israeliano-libaneză de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza în urmă cu aproape un an au forţat zeci de mii de locuitori să îşi părăsească locuinţele de ambele părţi ale graniţei.

 

Explozii simultane ale pagerelor și aparatelor walkie talkie folosite de membrii rețelei Hezbollah

 

Exploziile pagerelor au fost activate, marți, în mașini, apartamente, piețe și magazine. Potrivit surselor din New York Times, BAC Consulting, cu sediul la Budapesta, care a servit drept front pentru agenția de informații israeliană Mossad, este responsabilă cu instalarea de explozibili în numeroase pagere folosite de organizația teroristă Hezbollah.  BAC a negat acuzațiile, dar New York Times raportează acum că este o companie israeliană, una dintre cele 3 companii-paravan, creeate pentru a ascunde identitățile ofițerilor de informații israelieni.

BAC a avea și clienți obișnuiți, pe lângă Hezbollah, dar pagerele au fost fabricate separat cu baterii care conțineau explozivul PETN.Israelul a activat apoi pagere cu un mesaj în arabă care părea să vină de la conducerea Hezbollah.

Cererea de pagere a crescut după ce Hezbollah a scăpat de telefoanele mobile, după ce liderul său a avertizat că Israelul le folosește pentru a aduna informații despre grupare.

A doua zi, la Beirut, aparatele walkie-talkie au explodat simultan la periferia sudică, într-un moment când aveau loc funeraliile a patru membri Hezbollah ucişi cu o zi înainte în explozia pagerelor, potrivit unei surse apropiate mişcării libaneze şi salvatorilor. Media locale au consemnat explozii similare în sudul şi estul ţării, notează Agerpres.

Fabricantul japonez Icom a declarat joi că a încetat să mai producă "în urmă cu aproximativ zece ani" aparatele walkie-talkie suspectate că au explodat miercuri în Liban.

"IC-V82 este un radio portabil, care a fost produs şi exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. El a fost abandonat acum aproape 10 ani”,  a declarat Icom într-un comunicat.

"Producţia de baterii necesare funcţionării unităţii principale a fost de asemenea oprită, iar eticheta holografică permiţând distingerea produselor contrafăcute nu a fost identificată, astfel încât nu este posibil să se confirme dacă produsul a fost expediat de societatea noastră", a declarat compania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel