„Rusia va petrece, probabil, următorii 10 până la 15 ani recuperându-se din uriașele pierderi umane și economice și pregătindu-se pentru următoarea țintă, care este Europa Centrală și de Est”, a spus generalul-maior Koudelka, care conduce Serviciul de Informații pentru Securitate al Cehiei.
„Dacă Ucraina pierde sau este forțată să accepte un acord de pace prost, atunci Rusia va percepe asta ca o victorie”, a adăugat el.
Evaluarea sa este susținută de alte servicii europene de informații. Cel mai important spion al Germaniei, Bruno Kahl, a avertizat luna trecută că președintele Vladimir Putin va fi pregătit pentru un angajament militar cu NATO până la sfârșitul deceniului.
Koudelka a spus că legea internațională cere Rusiei să retragă toate trupele, să returneze teritoriile ocupate sau anexate și să plătească despăgubiri. Kievul a fost sub presiune recent să ia în considerare noi modalități de a-l atrage pe Putin la masa de negocieri, după 1.000 de zile de rezistență la invazie.
Fost satelit sovietic, Republica Cehă este un susținător ferm al Ucrainei, găzduind sute de mii de refugiați de război și organizând transporturi de muniție donată.
Împreună cu Polonia, precum și cu țările baltice și scandinave, încearcă să convingă alți aliați să continue să înarmeze națiunea distrusă de război, în ciuda scăderii sprijinului public și a eșecurilor pe câmpul de luptă.
Invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022 ar trebui să reamintească națiunilor occidentale că Rusia este „o superputere imperială cu dorințe imperiale” și are „dispreț absolut” pentru pierderile sale militare și moartea civililor, a adăugat Koudelka.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News