În căutarea legitimității pe scena internațională, guvernul paralel de la Benghazi își întărește relațiile diplomatice cu regimurile militare din Burkina Faso, Ciad și Niger

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ziarul francez Le Monde a publicat o analiză privind mișcările forțelor generalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei și a căror influență se extinde în regiunea Sahelului african.

Cotidianul a relatat că marți, 9 iulie, un avion privat Gulfstream G450, folosit adesea de rudele lui Khalifa Haftar, a aterizat la Ouagadougou, iar la bord se afla unul dintre fiii acestuia, Saddam Haftar.

Nici autoritățile din Burkina Faso și nici din Benghazi nu au anunțat oficial călătoria, prima sa vizită în Burkina Faso de când a fost promovat de tatăl său în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale Libiene, la mijlocul lunii mai.

Singurul lucru care s-a scurs pe rețelele de socializare a fost o fotografie cu Saddam Haftar în uniformă militară lângă căpitanul Ibrahim Traore, șeful juntei militare din Burkina Faso.

Vizita fiului lui Haftar ilustrează ambițiile tot mai mari ale guvernului paralel de la Benghazi în Sahel. Căutând mereu să câștige legitimitate pe scena internațională, liderii estului Libiei, care se opun Guvernului de Unitate Națională recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, și-au întărit relațiile diplomatice cu regimurile militare din regiunea Sahel în ultimele luni.

La începutul lunii iunie, Saddam Haftar a mers la N'Djamena pentru a se întâlni cu generalul Mohamed Idriss Deby, preşedintele Ciadului ales în mai.

În această primă prezență în străinătate de la promovarea în funcția de comandant al armatei, el și-a schimbat hainele militare pentru un costum închis la culoare. Potrivit expertului Wolfram Lacher de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, acesta este un semn al "ambițiilor politice" ale omului care își asumă acum rolul de trimis al lui Khalifa Haftar.

Wolfram Lacher consideră că "vizitele lui Saddam Haftar în regiunea Sahel arată că acesta caută să-și consolideze credibilitatea pe scena internațională într-un moment în care începe să se pregătească să-i succeadă tatălui său, deși mulți dintre frații săi ar putea pretinde acest lucru".

 

Mandat de arestare

 

Deși nu s-a aflat nimic din discuțiile purtate cu cei doi lideri din N'Djamena și Ouagadougou, se știe că Guvernul ciadian va încerca să obțină de la vecinul său libian continuarea detenției rebelilor din Ciad luptători ai Frontului pentru Alternanță și Armonie (FACT).

Acest grup rebel, care și-a stabilit baza peste graniță într-o zonă controlată de clanul Haftar, se află la originea atacului din aprilie 2021 care s-a soldat cu uciderea fostul președinte Idriss Déby Itno, tatăl actualului șef al statului.

Potrivit lui Wolfram Lacher, pentru regimul din Ciad, consolidarea cooperării cu Benghazi ar putea fi o modalitate de a asigura întoarcerea unor luptători FACT în țară. În octombrie 2023, oamenii lui Haftar l-au arestat pe Tahar Wajdi, șeful de stat major al forțelor armate congoleze, apoi l-au predat Ciadului. Două săptămâni mai târziu, N'Djamena a bombardat pozițiile grupurilor rebele din sudul Libiei.

În Nigerul vecin, puciștii de la putere, care trebuie să facă față și atacurilor sporadice ale grupurilor rebele cu ramuri în zonele controlate de clanul Haftar, și-au întărit recent legăturile cu Benghazi.

La 6 iunie, Armata Națională Libiană, la cererea regimului de la Niamey, a emis un mandat de arestare pentru Mahmoud Salah, liderul Frontului de Eliberare Națională, care și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei părți a conductei care transporta petrol nigerian în Benin. Acest document ordonă forțelor de securitate libiene să-i "urmărească mișcările" și să-l "areste".

De când generalul Abderrahmane Tiani a venit la putere printr-o lovitură de stat în urmă cu aproximativ un an, guvernul paralel din Benghazi se ocupă de relațiile sale cu Nigerul. La sfârșitul lunii iunie, el a livrat 33 de tone de alimente către Niamey pentru a ajuta junta să sprijine mii de persoane strămutate care au fugit din satele lor din cauza violenței grupurilor armate.

Anterior, din 26 ianuarie până pe 2 februarie, în cadrul Conferinței privind migrația africană organizată la Benghazi, Haftar a găzduit o delegație a guvernului nigerian. Această vizită - a doua făcută de oficiali nigerieni în estul Libiei de la lovitura de stat din iulie 2023 - își propune să rezolve "problema critică legată de gestionarea frontierelor" și să determine parametrii "consolidării cooperării dintre cele două țări", se arată într-un comunicat al guvernului nigerian.

 

Nașul rus

 

Cu granița comună cu Libia, lungă de aproximativ 340 de kilometri, Nigerul este un partener strategic al clanului Haftar, în special în ceea ce privește migrația. Regimul din estul LIbiei, care este finanțat parțial de traficul ilegal de migranți care trec prin nordul Nigerului, a salutat abrogarea, în noiembrie 2023, de către junta militară condusă de Abderrahmane Tiani a unei legi din 2015 care incriminează traficanții care transportă migranți ilegali în Europa.

Ziarul a relatat că această decizie a șocat multe țări ale Uniunii Europene. Acestea bănuiesc că Rusia și-a împins noul aliat nigerian să adopte măsura a doua zi după ce soldații francezi și ambasadorul francez Sylvain Eteh au fost repatriați. În Niger, ca și în Mali și Burkina Faso, Moscova se preface a fi nașul puciștilor și joacă rolul de mediator între junta militară și clanul Haftar, cu care Rusia și-a consolidat parteneriatul în ultimele luni.

Principalele axe ale strategiei africane ale duo-ului format din Vladimir Putin și Khalifa Haftar au fost discutate în septembrie 2023 la Moscova, prilej cu care s-a convenit utilizarea capitalei Cirenaica, unde mercenari ruși Wagner au fost dislocați din 2019, ca platformă logistică care servește ambițiilor militare rusești în Africa sub-sahariană.

Între timp, o mare parte din echipamentele și luptătorii desfășurați ca parte a Legiunii Wagner sau Corpul Africa, noul aparat paramilitar al Rusiei în Africa, au ajuns la Bamako, Ouagadougou și Niamey cu avioane rusești care au oprit la Benghazi.

Într-o notă publicată pe 10 mai, grupul internațional de investigații All Eyes on Wagner a raportat că mii de mercenari ruși au fost transferați în Libia de la începutul anului. Majoritatea acestor bărbați, "grupați în principal în zonele controlate de Armata Națională Libiană a lui Khalifa Haftar", au fost ulterior dislocați, beneficiind de pregătire în țările africane aliate cu Moscova (Burkina Faso, Republica Centrafricană, Mali, Niger, Sudan).

Analista Emma Viglino, într-un articol publicat pe 20 iunie în revista Conflict, consideră că "această întoarcere remarcabilă a Rusiei în Libia nu are o importanță neglijabilă, deoarece face parte dintr-o dinamică mai largă de extindere a influenței în Africa de Nord și în regiunea Sahel".

Potrivit acesteia, locația strategică a Libiei, "cu dificultatea de a-și monitoriza frontierele și rolul său central în rutele de migrație, a devenit un punct focal pentru strategia Rusiei în Africa" ​​și poate fi folosită ca "pârghie diplomatică sau de securitate" în confruntarea Rusiei cu europenii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel