În căutare de rachetele balistice iraniene, Rusia are o problemă: Fateh-110 și Zolfaghar nu au acuratețea dronelor Shahed, ca să nu mai vorbim de cea a Storm Shadow

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fateh-110.
Fateh-110.

Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și  mai puternicele rachete Zolfaghar.

Dronele kamikaze nu sunt suficiente pentru Rusia, care vrea să cumpere rachete balistice din Iran. Așa cum a remarcă și ISW, rezoluția Consiliului de Securitate al ONU  - care interzice Iranului să vândă rachete cu o rază de acțiune de peste 300 km - expiră pe 18 octombrie 2023. După această dată, potrivit analiștilor, Rusia va putea achiziționa Fateh-110 și Zolfaghar, rachete de care Moscova se arată de mult interesată.

Totuși, așa cum remarca și expertul ucrainean Roman Svitan, colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, pilot-instructor, utilizarea rachetelor balistice iraniene ar putea fi o bătaie de cap pentru Moscova.

Shahed par să fi fost un proiect foarte reușit al industriei militare iraniene, dar trebuie să recunoaștem că asta se datorează și tehnologiei relativ rudimentare implementate pe dronele kamikaze.

 

Rachetele balistice iraniene nu au acuratețea Storm Shadow

 

În cazul rachetelor balistice Fateh-110 și Zolfaghar lucrurile stau diferit, explică Roman Svitan, într-un interviu pentru Unian.

”Iranienii le-au folosit în Siria. Ei spun că aceasta este o armă formidabilă, care are un focos de aproape jumătate de tonă. Dar toți experții vorbesc despre inexactitatea acestor rachete. Nu poate îndeplini sarcina la intervalul de kilometri declarat (rază pentru Fateh-110 – 300-400 km, pentru Zolfaghar – 700 km).  Pur și simplu nu au acuratețea Storm Shadow/SCALP EG. Mai sunt câteva săptămâni pentru a găsi o soluție pentru a contracara acest lucru.”, arată expertul.

Într-adevăr, viteza rachetelor iraniene este mare. Există informații că au viteze extraordinare, aproximativ 3000 de kilometri pe oră. Va parcurge 300 de kilometri în câteva minute. Dar, așa cum a fost cazul și în situații anterioare, când rușii au folosit rachete cu o precizie scăzută, o lovitură inexactă poate duce la rezultate mai teribile, clădiri rezidențiale distruse și zeci de victime civile.

”Imaginați-vă dacă Zolfaghar sau Fateh-110 ar zbura și ar ucide cu o singură lovitură 100 de locuitori dintr-o clădire înaltă. Care va fi reacția comunității internaționale?”, mai subliniază Svitan.

În opinia acestuia, lipsa stocurilor proprii ar putea fi motivul pentru care totuși rușii vor achiziționa rachete balistice iraniene și nu exclude ca Teheranul să fie de acord cu livrarea și a altor tipuri de drone precum Mohajer-6 sau Arash.

”Au nevoie de volume. Nu s-au pregătit nici pentru război ca atare, și nici pentru un război lung. Rușii nu au cantitatea de provizii pe care ar trebui să o aibă o țară atacatoare iar acum încearcă să adune ce pot”, concluzionează expertul.

Cu toate acestea, până acum încă nu există semnale că Iranul ar fi  vândut rachete balistice Rusiei, fapt recunoscut și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Serviciile ucrainene sunt în contact cu partenerii și se ocupă de această problemă, a mai declarat acesta, citat de publicația ucraineană Focus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel