În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com

La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.

Primul tanc din dotarea Regatului Armatei României a fost Renault FT. Franța a jucat un rol decisiv la momentul respectiv, inclusiv în instruirea tanchiștilor români, care își sărbătoresc azi ziua.

Din păcate la mai bine de 100 de ani de la acel moment, arma tanc e departe de a fi reprezentată cu tehnică modernă în Armata României. Nu neapărat din lipsă de fonduri, ci mai degrabă din cauza faptului că planificatorii nu au mai crezut în ultimii ani că tancul va avea un rol principal pe câmpul de luptă modern. Nu e doar cazul României, ci o situație generală la nivelul aliaților.

Războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că mai degrabă e un mixt între tehnica grea de luptă și tehnologiile emergente iar multe state, inclusiv România, au reevaluat înzestrarea cu tancuri moderne.

 

În așteptarea Abrams, azi România încă deține T-55. Și nu puține, ci trei batalioane

 

2. Sursă foto... (t-55_37872900.jpg)

T-55, Sursă foto: MApN

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent anul trecut la unul din podcasturile DefenseRomania, a precizat că Armata României deține trei batalioane de tancuri T-55 din cinci.

La ora actuală, noi avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane, nu e niciun secret, de tancuri T-55. Programul tanc nu vizează doar dotarea unui batalion” - spunea fostul oficial al Armatei României.

Un calcul simplu arată că există 162 de tancuri T-55 operaționale în dotarea Armatei. 

Potrivit Forțelor Terestre,  în perioada 1961-1963, armata română a achiziţionat tancul mijlociu T-55-100, macaraua de tanc SPK-5 şi tractorul de evacuare-reparaţii TER-34.

După 1963, numărul furnizorilor de tehnică blindată s-a mărit, alături de U.R.S.S. intrând în competiţie şi celelalte state partenere din tratatul de la Varşovia. Astfel, s-au importat tancurile mijlocii T-55-100 din U.R.S.S. şi Cehoslovacia, tractoarele de evacuare-reparaţii VT-55 şi podurile de asalt de tip ,,foarfecă”.

T-55 e depășit din toate punctele de vedere. România azi e singura țară din NATO care mai operează aceste tancuri.

 

Tancurile TR-85 și varianta M1 Bizonul

 

3. Foto: TR-8... (tr_85m1_bizonul_37297800.jpg)

Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române

Coloana vertebrală de altfel a armei tanc. Deși la începutul anului 1980 România a importat, într-un număr mic, tancul T-72 din Uniunea Sovietică, în această perioadă a început proiectarea şi realizarea unui nou tanc având performanţe superioare tancurilor T-55 şi T-72.

Astfel, începând cu 1985 s-a trecut la producţia de serie a tancului românesc TR-85A şi a tractorului de evacuare-reparaţii TER-85.

Așa s-a născut „vârful de lance” al armei tanc, TR-85M1 obţinut printr-un program de modernizare a tancului românesc TR-85, care este încă în derulare.

Azi România se bazează pe două categorii de tancuri: TR-85 și versiunea modernizată Bizonul, precum T-55. 

Nicio unitate nu mai e înzestrată cu T-72 care au fost retrase inclusiv din cauza provocărilor cu armamentul.

TR-85M1 Bizonul este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

Azi există un program de modernizare inclusiv pentru această versiune, program în care e implicată industria de apărare din România și care va moderniza tancul în versiunea M1R, aducând îmbunătățiri.

Dar chiar și așa, e nevoie ca de aer de tancuri moderne.

 

Perspective de viitor: Abrams cu certitudine, dar de ce nu și K2 Panther coreene?

 

4. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-tanc-sua-copy_40860900.jpg)

Abrams M1A2 SEPv3, prezentat în România de către U.S. Army în cadrul expoziției BSDA. Sursă foto: DefenseRomania

Dacă vorbim de tnacuri moderne trebuie precizat că există un contract semnat pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams care vor înzestra Armata la nivel de batalion. 

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams. În prezent există programe privind dezvoltarea unor alte versiuni, însă din cele aflate în dotarea SUA, versiunea SEPv3 e cea mai modernă.

Tancurile achiziționate vor fi în uz iar pe lângă ele contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1.07 miliarde de dolari iar livrările vor începe din 2026.

Dar sunt suficiente 54 de tancuri, adică înzestrarea la nivel de batalion, când există trei batalioane de T-55? Răspunsul e cu siguranță nu. Dacă e să luăm cazul Poloniei, celălalt pilon al flancului achiziționează peste 1.000 de tancuri Abrams și K2, la care se adaugă și Leopard.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat anul trecut că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Dar procesul de înzestrare va fi de durată și se va întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Trebuie remarcat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

5. Tanc coree... (k2-panther-romania_64219600.jpg)

Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București

K2, produs de coreenii de la Hyundai Rotem, a fost testat de tanchiștii români. Și din informațiile noastre se pare că rezultatul a fost foarte mulțumitor pentru România. 

Rămâne de văzut dacă va exista în viitor o colaborare în vederea unei achiziții, dar cert e că Armata are nevoie de tancuri moderne iar Hyundai Rotem e activă în colaborarea cu România.

K2 Black Panther este un tanc de ultimă generație, de înaltă tehnologie, care a înregistrat un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional. Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).

Dacă România va alege și K2, va urma exemplul Poloniei în ceea ce privește o flotă mixtă între Abrams și K2 Panther. Desigur, cu diferențe majore la numărul de tancuri achiziționate.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel