În așteptarea sosirii iminente a rachetelor iraniene, Armata rusă a lovit din nou Ucraina cu Shahed sau Iskander

Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

În dimineața de marți, 3 septembrie, Rusia a lovit Ucraina cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23, o rachetă aeriană ghidată Kh-59/69 și 35 de UAV-uri de atac Shahed-131/136. 

Potrivit raportului Forțelor Armate ucrainene, Federația Rusă a continuat atacurile cu drone și rachete asupra teritoriului ucraineană.

Trei rachete balistice Iskander-M/KN-23 au fost lansate din Crimeea ocupată temporar. Totodată, rachete aeriene dirijate Kh-59/69 au fost lansate din regiunea Kursk a Federației Ruse și 35 de drone Shahed din regiunea Kursk și Capul Chauda din Crimeea.

Forțele de apărare aeriană au distrus 27 de Shahed, iar alte șase și-au pierdut direcția, căzând pe teritoriul Ucrianei, în timp ce „două drone inamice au zburat în direcția regiunii ruse Belgorod și a regiunii ocupate Donețk”.

A fost alertată antiaeriană din regiunile Kiev, Odesa, Harkiv, Mîkolaiv, Herson, Poltava, Cernihiv și Sumî.

 

Drone și rachete de import

Rusia atacă în mod constant teritoriul Ucrainei cu rachete și drone. Zilele trecute, oficialii ucraineni au raportat că una dintre rachetele folosite în atacul de duminică asupra orașului Harkiv era de proveniență nord-coreeană.

Rusia nu a recunoscut niciodată că a primit armament și echipamente de la regimul de la Phenian, dar Procuratura ucraineană a declarat la începutul lunii mai că a examinat resturi care provin de la rachete balistice nord-coreene lansate de Rusia între sfârșitul lunii decembrie și sfârșitul lunii februarie. SUA au confirmat rapoartele.

Faptul că industria rusă de armament nu poate să asigure necesarul de rachete și drone pentru Armată nu mai este un secret. Dronele iraniene Shahed au fost folosite intensiv împotriva țintelor Ucrainene, unele aflate chiar la granița cu România.

Iranul mai are ceva tehnică de luptă pe care Moscova o cere insistent de luni de zile - rachete balistice. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone în timpul războiului său pe scară largă împotriva Ucrainei, dar un posibil transfer de rachete balistice „ ar fi o evoluție îngrijorătoare”, potrivit surselor Bloomberg.

Se pare că pregătirile pentru transferul acestor rachete către Armata rusă sunt pe ultima sută de metri, scrie Bloomberg.

Oficialii europeni se așteaptă ca Iranul să predea Rusiei rachetele balistice, în viitorul apropiat. Aceleași surse nu au putut menționa tipul de rachete și cantitatea de livrare, deși au menționat că acestea pot fi livrate „în câteva zile”.

Așa cum relata și DefenseRomânia acum două săptămâni, Moscova e pe punctul de a transfera rachete balistice Fath-360. Zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă Fath-360. Alături de Fath-360, se pare că cele două țări au semnat un contract pe 13 decembrie 2023 și pentru un alt sistem de rachete balistice - sistemul Ababil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel