În așteptarea rachetelor ATACMS americane, Ucraina lucrează la dezvoltarea unor rachete cu rază de acțiune de 1.000 km

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de rachete cu lansare multiplă de tip (MLRS) M270
Sistem de rachete cu lansare multiplă de tip (MLRS) M270

Concernul de stat ucrainean Ukroboronprom a anunțat că lucrează la dezvoltarea de rachete performante pentru ca forțele de apărare ucrainene să facă față invadatorului rus.

Publicitate

Anunțul Ukroboronprom vine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu drone iraniene asupra instalațiilor civile și a infrastructurii critice a Ucrainei.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Ukroboronprom a anunțat că lucrează la dezvoltarea unei rachete cu rază de acțiune de 1.000 de kilometri.

„Distanța e de 1.000 kilometri, greutatea focosului de 75 kg. Suntem în faza ultimelor retușuri”, a anunțat, într-un text scurt și misterios compania ucraineană.

Ukroboronprom a denunțat totodată și atacurile ruse, precizând că deși compania preferă să nu fie activă în spațiul public, lucrează 24/24 pentru a alimenta cu muniție forțele armate ucrainene.

„Kievul a fost din nou atacat de drone Shahed 136, cunoscute și ca Geran 2. Majoritatea UAV-urilor inamice au fost doborâte, dar din păcate nu toate. Forțele Armate ale Ucrainei câștigă teren pe câmpul de luptă iar atacurile „motoretelor” aeriene (n.r. - denumire dată dronelor iraniene ca urmare a sunetului puternic pe care îl fac în timpul operațiunilor) nu fac altceva decât să prelungească agonia Federației Ruse. Intimidarea și terorizarea populației civile sunt metode josnice”, a mai adăugat concernul de apărare ucrainean.

Ukroboronprom nu a oferit detalii suplimentare cu privire la noua rachetă pe care o dezvoltă, precum tehnica de luptă pe care va fi integrată.

 

Ucrainenii cer de luni bune rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv ATACMS americane, dar SUA ezită

 

Cert e că ucrainenii solicită de luni bune rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv ATACMS care pot fi integrate pe lansatoarele M270 și HIMARS.

De precizat că Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km. 

Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca Ucraina să folosească aceste rachete și a lăsat să se înțeleagă că nu exclude ca acestea să fi fost utilizate deja în atacul din 9 august în care trupele ucrainene au lovit baza aeriană rusă din Saki (Crimeea), situată la aproximativ 200 km de cel mai apropiat teritoriu controlat de ucraineni. 

CITEȘTE ȘI: Cum ar putea rușii distruge HIMARS. Armata ucraineană a dezvăluit care e cea mai mare amenințare pentru HIMARS

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel