Implicațiile Inteligenței Artificiale în domeniul militar vor fi dezbătute în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate la București

În intervalul 24-25 aprilie, va avea loc la Palatul Parlamentului a treia ediție a Conferinței Internaționale Outlook on Resilience, cu tema Dawn of Artificial Intelligence, organizată de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.  

Conferința se va derula în mai multe paneluri, primul dintre acestea (Tomorrow’s Defence, by AI)  adresând subiectul complex al inteligenței artificiale și modul în care aceasta modelează peisajul viitoarelor acțiuni militare. 

Accentul va fi pus pe potențialul Inteligenței Artificiale în domeniul apărării și securității, în special când este combinată cu alte  tehnologii emergente, cum ar fi tehnologiile spațiale, sistemele autonome și robotica. 

Un subiect amplu dezbătut în societatea noastră în relație cu inteligența artificială îl constituie etica și legalitatea utilizării acestei tehnologii, în special în domeniul apărării, când observăm tot mai multe tendințe de a implementa decizii asistate de AI. 

Astfel, experții din cadrul conferinței  vor discuta și relația complicată dintre inteligența artificială și operatorul uman și va vor încerca să identifice viitoarele scenarii de interacțiune om-mașină în domeniul militar. 

O abordare comprehensivă a aspectelor de etică și legalitate va fi realizată în cadrul Panelului IV – Mastering the AI: ethical and legal considerations. 

 

Șeful European Cybersecurity Competence Centre în deschiderea Conferinței Outlook on Resilience

 

Luca Tagliaretti este primul director executiv al European Cybersecurity Competence Centre, ales în februarie 2024 de Consiliul de Guvernare al Centrului. 

ECCC reprezintă singura agenție a UE găzduită de România, ce va elabora și va pune în aplicare, împreună cu statele membre, industria și comunitatea tehnologiilor de securitate cibernetică, o agendă comună pentru dezvoltarea tehnologiei și pentru implementarea la scară largă a acesteia în domenii de interes public și în întreprinderi, în special în IMM-uri.

Luca Tagliaretti participă în cadrul deschiderii oficiale a Conferinței, abordând intersecția dinamică dintre inteligența artificială și domeniul securității cibernetice.

Acestuia i se va alătura David Sadek, vicepreședinte Thales, responsabil de Cercetare, Inovare și Tehnologie. În 28 martie 2024, Thales a anunțat crearea unei noi divizii, CortAIx, ce reunește capabilitățile de cercetare ale companiei în domeniul inteligenței artificiale.

CortAIx este un accelerator de inteligență artificială ce va echipa forțele armate și operatorii din industrie cu soluții securizate de analiză de date și suport decizie, luând în considerare componenta critică a securității cibernetice. 

David Sadek va vorbi în deschiderea conferinței despre avantajul strategic generat de utilizarea inteligenței artificiale în apărare, precum și despre proiectul lansat recent de către compania franceză. 

Oficialul Thales va participa și în panelul Tomorrow’s Defence, by AI, alături de Luciana Morogan, expert al României în cadrul European Defence Fund, și Isidoros Monogioudis, din partea Agenției Europene de Apărare. 

În octombrie 2023, Agenția Europeană de Apărare a publicat studiul Beyond 2040 - EDA analysis warns on future warfare trends and technology imperatives for European defence, în care subliniază avantajul competitiv oferit de inteligența artificială pe câmpul de luptă, prin schimbarea conceptului de operare a sistemelor militare de la un ”control manual” la o ”supraveghere cognitivă” a unui set complex de dispozitive, sisteme și ecosisteme de platforme autonome.

Conferința este organizată de către Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (www.e-arc.ro), un hub de excelență în domeniul rezilienței ce funcționează în subordinea Ministrului Afacerilor Externe. Centrul își desfășoară activitatea în sensul obiectivelor UE și NATO în domeniul rezilienței, fără a fi subordonată direct vreuneia dintre aceste organizații. În acest fel, E-ARC poate oferi expertiză și sprijin și statelor din zona Mării Negre care nu sunt membre UE sau NATO (R. Moldova, Ucraina, Georgia ș.a.)

Prioritatea Centrului în acest moment este procesul de internaționalizare pentru a deveni un Centru multinațional de excelență în domeniul rezilienței. Statele membre NATO și UE, precum și statele partenere au fost invitate să se alăture E-ARC în mod oficial, contribuind direct, prin experți detașați, la proiectele desfășurate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel