Implicații ale atacului rusesc cu rachete din dimineața de 8 iulie – ”teroare pură”, spune ambasadorul austriac la Kiev (Foto/Video)

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Momentul când un spital de copii este lovit cu o rachetă în timpul unui atac efectuat de Rusia cu 40 de rachete asupra Ucrainei. Sursa foto: Captura video Defense Express.
Momentul când un spital de copii este lovit cu o rachetă în timpul unui atac efectuat de Rusia cu 40 de rachete asupra Ucrainei. Sursa foto: Captura video Defense Express.

În dimineața de 8 iulie, la ora 10:00, într-un gest aparent de neînțeles, forțele ruse au lansat, pe timp de zi, un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Rușii au atacat din aer, de pe mare și de pe uscat. Au folosit inclusiv rachete hipersonice Kinjal și Zircon, în ceea ce zic ei că ar fi fost o operație de lovire a aerodromurilor ucrainene.

Însă realitatea din teren spune altceva. Potrivit, imaginilor și înregistrărilor de la fața locului, cel puțin o rachetă ruseacă a lovit spitalul de copii Okhmadyt din Kiev.

,,Atacul rusesc este teroare pură”, a scris ambasadorul Austriei la Kiev, Arad Benkö, pe rețeaua socială X (fostă Twitter) la o oră și jumătate după atac.

,,Un alt atac masiv cu rachete asupra Kievului. De data aceasta, Spitalul de Copii Okhmadit a fost lovit! Austria a sprijinit acest centru de mulți ani și multe departamente. Aceasta este o instituție care are grijă de bebeluși și copii aflați în nevoie. Atacul rusesc este teroare pură”, a precizat ambasadorul Benko.

Date preliminare prezentate de Ministerul ucrainean de Interne, la ora 15:00, indicau 28 de morți (17 în capitala Kiev și 11 în regiunea Dnipropetrovsk) și 112 răniți (48 în capitala Kiev, 62 în regiunea Dnipropetrovsk și 2 în regiunea Kiev).

O persoană din zonă a reușit să filmeze momentul în care o rachetă a lovit spitalul Okhmatdyt. Însă aceste imagini nu permit o identificare precisă a tipului exact de rachetă de croazieră. Mai important, nu există niciun indiciu vizibil că această rachetă a fost interceptată sau avariată înainte de impact.

Atacul a fost o surpriză operațională pentru ucraineni.

Atacul a reușit să surprindă într-o oarecare măsură apărarea antiaeriană ucraineană, din cele 38 de rachete lansate, fiind interceptate doar 30. În plus, atacul a fost precedat de un altul, executat la trei dimineața, rușii lansând, atunci, șase rachete (4 x Kh-101 și 2 x Iskander-M), dintre care trei Kh-101 au fost interceptate.

Potrivit comunicatului Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene (publicat pe Telegram la 14:54), în atacul desfășurat în jurul orei 10.00, rușii au lansat 38 de rachete, cu mențiunea că datele sunt încă preliminare și este posibil să fi fost lansate mai multe rachete. Dintre acestea, două au fost hipersonice (1 x Kh-47M2 „Kinzhal” și 1 x 3M22 „Zirkon”), patru balistice (Iskander-M) și 32 de croazieră (13 x Kh-101, 14 x Kalibr, 2 x Kh-22 și 3 x Kh-59/Kh-69).

Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să intercepteze 30 de rachete dintre care patru din categoria ”foarte dificil de interceptat” (1 x „Kinzhal” și 3 x Iskander-M) pentru care se întrebuințează sisteme Patriot sau SAMP/T. Restul rachetelor doborâte au fost 11 x Kh-101, 12 x Kalibr și 3 x Kh-59/Kh-69.

 

De unde au venit 10 rachete Kalibr? Este oare posibil din Mediterana?

 

Pe lângă două valuri dinstincte de atac separate de o perioadă de șapte ore, surprinde și faptul că rușii au lansat 14 rachete Kalibr de pe nave de luptă sau submarine. De unde au venit 10 rachete din cele 14 lansate pare deocamdată un mister.

Forțele Navale ucrainene au raportat, la șase dimineața, că în Marea Neagră se afla doar o navă purtătoare de Kalibr care avea la bord patru rachete, în timp ce în Marea Azov nu era nicio navă purtătoare de Kalibr. În schimb, în Marea Mediterană erau active, conform raportului, două platforme navale echipate în total cu 24 de rachete Kalibr.

Încă nu se cunoaște dacă raportul Forțelor Navale Ucrainene a inclus și navele rusești din porturile de la Marea Neagră, iar rușii au mai lansat Kalibr direct din navele aflate în port. Alte presupuneri, de unde ar fi putut lansate restul de 10 rachete Kalibr, sunt Marea Caspică, Marea Baltică, dar și Marea Mediterană, ultima variantă fiind una de-a dreptul nebunească deoarece ar fi trebuit să survoleze teritoriul NATO.

Pe lângă surpriza operațională făcută apărării antiaeriene ucrainene, rămâne principala întrebare ce au urmărit rușii cu un atac care a lovit un spital de copii și a făcut atât de multe victime civile. În orașul ucrainean Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk – una dintre țintele atacului a fost decretată starea de doliu datorită numărului mare de victime.

Premierul Indiei era la Moscova sau era pe cale să ajungă în timpul atacului.

Atacul rusesc are loc chiar în timpul vizitei premierului indian, Narendra Modi, la Moscova care probabil vine cu un mesaj de pace, iar răspunsul pe care-l dă Rusia prin această lovitură într-un spital de copii este mai mult decât ofensator la adresa demersului Indiei.

În plus, atacul rusesc a fost executat cu doar o zi înaintea summitului NATO de la Washington și dacă se confirmă că rachetele rusești Kalibr au trecut prin spațiul aerian al  NATO, atunci chiar ar fi o demonstrație de forță dar și de nebunie. Pe lângă faptul că ar încălca legi și tratate internaționale, Rusia ea însăși îndeamnă NATO să se înarmeze mai mult și, de asemenea, să crească determinarea țărilor din Alianța nord-atlantică să trimită mai multe sisteme antirachetă Ucrainei dar și mai mult armament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel