Oficialii occidentali au declarat pentru BBC că rămân încrezători că administrația americană va găsi o cale de ieșire din impasul actual. Chiar dacă președintele Biden reușește, îngrijorările legate de poziția SUA nu vor dispărea. 2024 - an cu alegeri prezidențiale în SUA - nu va aduce decât mai multă incertitudine. America, și nu Europa, este cea care a oferit cea mai mare parte a sprijinului militar pentru Ucraina.
Europa este acum pe cale să depășească SUA în ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei. Dar SUA este cu mult în față în ceea ce privește sprijinul militar.
Obuzier M777 / Foto: U.S. Army Chief of Staff.
Potrivit Institutului Kiel, care monitorizează sprijinul acordat Ucrainei, SUA a donat echipamente militare în valoare de 44 de miliarde de euro. Germania, cel mai mare donator european, a contribuit cu 18 miliarde de euro.
Europa nu poate suplini ceea ce SUA a furnizat până acum Ucrainei
Statele Unite nu numai că au fost principalul pilon în sprijinirea efortului de război al Ucrainei, dar au fost și responsabile în mare măsură pentru coordonarea acestui sprijin.
Jack Watling, expert militar la Royal United Services Institute, spune simplu: "Europa nu poate suplini ceea ce SUA a furnizat".
Potrivit acestuia, Europa a "irosit" o oportunitate de a folosi ultimii doi ani pentru a accelera producția de echipamente și în special de muniții.
"În prezent, nu există capacitate de producție, deoarece țările europene au fost prea incompetente pentru a înveşti corespunzător", spune el.
Nu putem continua să ne așteptăm ca SUA să vină mereu în ajutorul Europei
Spre exemplu, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a recunoscut recent că Uniunea Europeană nu își va atinge obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie anul viitor.
În realitate, va trimite Ucrainei mai puțin de jumătate din ceea ce a promis. Asta în condițiile în care Ucraina are nevoie de cel puțin 2,4 milioane de proiectile de artilerie pe an pentru a-și susține efortul de război.
Tanc Leopard aflat în dotarea Forţelor Armate Ucrainene. Sursa Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine.
Majoritatea statelor europene membre NATO încă nu îndeplinesc nici măcar obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, stabilit în urmă cu aproape un deceniu.
Săptămâna aceasta, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că Europa trebuie să facă mai mult: "Lăsând la o parte Ucraina, nu putem continua să ne așteptăm ca SUA să vină mereu în ajutorul Europei."
Economia de război a Rusiei
Rusia și-a transformat deja economia într-o maşinărie care alimentează şi susţine războiul. Oficialii occidentali estimează că aproape 40% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei de anul viitor vor fi destinate apărării și securității - mai mult decât bugetul pentru sănătate și educație la un loc.
Anul trecut pe vremea aceasta, Rusia a primit aproximativ 40 de drone de atac Shahed din partea Iranului. Acum se crede că produce până la 300 pe lună.
La sfârșitul anului 2022, Rusia era capabilă să producă doar aproximativ 40 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună. Acum se estimează că produce o sută, în ciuda sancțiunilor occidentale.
De asemenea, și-a intensificat producția de obuze de artilerie și și-a refăcut stocurile din ce în ce mai mici cu ajutorul Coreei de Nord.
Acestea fiind spuse, Rusia încă se străduiește să înlocuiască pierderile inutile de echipamente și personal. Oficialii occidentali estimează că Rusia a suferit o mie de pierderi pe zi în cursul lunii noiembrie doar în ofensivă sa asupra Avdiivka, numai în estul Ucrainei.
Optimismul Occidentului de acum un an, în urma succeselor inițiale ale unei prime contraofensive ucrainene, s-a evaporat în mare parte. Marile speranțe legate de ofensiva din vară a Ucrainei nu au răspuns așteptărilor. Nu a reușit să își atingă obiectivul de a străpunge principalele linii de apărare ale Rusiei în sud.
Jack Watling spune că acum se așteaptă ca acesta să fie un război lung "ceea ce duce la oboseală".
Potrivit Institutului Kiel, promisiunile de noi ajutoare pentru Ucraina între august și octombrie anul acesta au atins la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022. Din 42 de națiuni donatoare urmărite, doar 20 au oferit noi pachete de ajutor în această perioadă - o scădere de aproape 90% față de anul precedent.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News