Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa foto: ogletree.de.
Sursa foto: ogletree.de.

Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a fost marcată de o dezbatere despre utilizarea inteligenței artificiale de către sectorul public și mediul de afaceri. Google România a realizat un nou document care subliniază potențialul economic al acestei tehnologii, demonstrând că inteligența artificială generativă ar putea oferi avantaje majore economiei României, atât sectorului public, cât și celui privat.

„În luna mai, am comandat un studiu privind impactul potențial al inteligenței artificiale generative asupra economiei. Rezultatele au arătat că România ar putea beneficia de până la 16 miliarde de euro în următorii 10 ani, dacă ar valorifica potențialul acestei tehnologii. Acest lucru ar reprezenta 5% din PIB-ul României'', a precizat Cezara Panait, Head of Government Affairs & Public Policy la Google România.

Un raport dedicat sectorului public arată că acesta ar putea beneficia de 660 de milioane de euro prin adoptarea inteligenței artificiale generative. Aceste fonduri ar putea fi direcționate pentru a îmbunătăți eficiența serviciilor publice, cum ar fi accesul la date, plata taxelor și accesul la servicii medicale.

„Conform raportului, 69% dintre angajații din administrația publică și-ar putea spori productivitatea cu ajutorul inteligenței artificiale generative. Cred că rezultatele sunt elocvente”, a argumentat Cezara Panait.

Transformarea digitală are o influență semnificativă asupra locurilor de muncă din sectorul public. Deși există temeri cu privire la pierderea anumitor locuri de muncă, Panait spune că majoritatea posturilor vor fi mai degrabă îmbunătățite decât pierdute.

„Doar un număr mic de locuri de muncă necesită o remodelare pentru a vedea cum poate AI să le facă mai utile. Restul locurilor de muncă vor rămâne neschimbate, deoarece implică interacțiuni umane esențiale”, a spus Panait.

 

Companiile europene au rămas mult în urma celor americane la capitolul implementarea şi utilizarea unor instrumente digitale bazate pe AI

 

La nivel european, adoptarea AI se confruntă cu o serie de impedimente, inclusiv cu o concurență la nivel global și cu infrastructura tehnologică. Caspar Schauseil, Managing Director al Digital Hub la Knauf Group, a subliniat diferența pe care o are Europa în raport cu SUA, afirmând că „între 45%-70% dintre companiile europene sunt în urmă în ceea ce privește adoptarea IA în comparație cu cele din SUA”.

În ceea ce privește competitivitatea în Europa, este necesar să ne concentrăm asupra recuperării decalajului. ,,Trebuie să reconsiderăm atitudinea noastră față de asumarea riscurilor antreprenoriale. Suntem prea reticenți în a ne asuma riscuri. Îndemn corporațiile să nu se limiteze doar la experimentarea cu AI, ci să își motiveze forța de muncă să integreze AI în activitățile zilnice. Trebuie să ne gândim la modurile în care putem orienta economia europeană către un ecosistem care să promoveze aceste tehnologii și să atragă capital în această direcție'', a precizat Caspar Schauseil.

În acest moment, abordarea U.E față de inteligența artificială se axează pe excelență și încredere, cu scopul de a stimula cercetarea și capacitatea industrială, asigurând în același timp siguranța și drepturile fundamentale.

În viitor, Europa trebuie să schimbe vitezele. În primul rând, acest lucru înseamnă să devenim sârguincioși cu privire la „temele privind digitalizarea” Europei.

Toate statele membre, în special cele mari, trebuie să accelereze către obiectivele Deceniului digital stabilite pentru 2030 în domenii-cheie precum competențele digitale, infrastructura și serviciile publice. Până în prezent, progresele diferă semnificativ între statele membre și variază de la un obiectiv la altul. De exemplu, doar 45 % dintre companiile europene utilizează în prezent cloud-ul, deși cloud-ul reprezintă baza digitală pentru ca întreprinderile moderne să crească, să inoveze și să rămână competitive, sugerează un raport publicat anul acesta de World Economic Forum pe tema ,,Cum poate Europa să profite de digitalizare pentru a deveni un lider în domeniul IA destinat mediului de afaceri''.

În concluzie, modul în care vom aborda inteligența artificială (AI) va defini lumea în care vom trăi în viitor. Pentru a contribui la construirea unei Europe reziliente pentru Deceniul digital, oamenii și întreprinderile ar trebui să se poată bucura de beneficiile IA, simțindu-se în același timp în siguranță și protejați.

Strategia europeană privind inteligența artificială își propune să facă din U.E un centru de talie mondială pentru inteligența artificială și să garanteze că aceasta este centrată pe om și de încredere. Un astfel de obiectiv se traduce în abordarea europeană a excelenței și a încrederii prin norme și acțiuni concrete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel