Impactul atacului cu rachete ATACMS asupra aerodromurilor ruseşti (Foto/Video): Mai multe elicopterelor de atac rusești Ka-52 au fost serios avariate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

O înregistrare video cu urmările unui atac cu rachete balistice ATACMS asupra unui aerodrom de lângă Luhansk a fost postată online. Acesta prezintă mai multe elicoptere Ka-52 ce par a fi avariate. În plus, suprafața de beton a aerodromului prezintă semne de detonare a unor bombe. La 17 octombrie, rachete balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni au lovit aerodromurile din Berdiansk și Luhansk, iar ceea ce se poate observa în imagini este rezultatul acestui atac.

Rachetele balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni sunt versiunea echipată cu muniție cu dispersie, care împrăștie câte sute de schije ce pot provoca pagube pe o suprafață mare.

Youtube video image

În aceeași zi, Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale a raportat că nouă elicoptere de diferite tipuri au fost distruse în urma ''Operațiunii Dragonfly'' care a presupus utilizarea rachetelor ATACMS împotriva insecutorii militare a forţelor ruse aflate în teritoriile ucrainene ocupate.

S-a menționat de către armata ucraineană că, în timpul atacului din 17 octombrie, a fost lovit şi lansatorul unui sistemului antiaerian.

Propagandiștii ruși au recunoscut că au înregistrat "pierderi grele" de echipamente și personal militar. Aceștia s-au plâns că armata rusă nu s-a pregătit pentru posibila utilizare a rachetelor de acest tip de către Forțele Armate Ucrainene și a suferit pierderi semnificative din această cauză.

Primele urmări ale operațiunii „Libelula” au fost prezentate, în urmă cu câteva zile, de mass-media ucraineană. Imagini din satelit cu aerodromurilor din Luhansk și Berdiansk, realizate la scurt timp după atacul din 17 octombrie, arată urmările atacului cu rachete ATACMS pe care ucrainenii l-au efectuat recent - infrastructura militară şi mai multe aeronave au fost distruse.

"Operațiunea Dragonfly" se referă la o operațiune militară recentă desfășurată de Ucraina. Această operațiune a implicat lovituri cu rachete asupra a două aerodromuri controlate de Rusia în apropierea orașelor ocupate Luhansk și Berdiansk. Operațiunea a reușit să distrugă nouă elicoptere rusești.

Ulterior, o fotografie a unei părți din fuzelajul unui elicopter de atac rusesc Ka-52 care a fost lovit de o muniție cu dispersie ATACMS a fost postată online, potrivit publicaţiei ucrainene DefenseExpress.

Se presupune că fotografia a fost făcută la baza aeriană de lângă Luhanskul ocupat, unde cel puțin cinci elicoptere ruseşti au fost lovite, potrivit imaginilor din satelit. Cu toate acestea, fotografia de mai jos demonstrează de ce este foarte dificil să se analizeze numărul de elicoptere avariate, pe baza imaginilor din satelit.

La o privire atentă, se poate observa că există mai multe găuri în interiorul și în jurul cabinei de pilotaj a elicopterului Ka-52.

Acest elicopter este grav avariat, dar nu a ars, nu s-a dezmembrat în urma atacului, dar stabilirea acestui lucru este imposibilă cu ajutorul unor imagini din satelit. Cu toate acestea, există câteva zeci de urme de fragmente de submuniție cu dispersie M75 doar într-o singură zonă a cabinei de pilotaj.

În același timp, cabina de pilotaj este cea mai puțin interesantă, deoarece numărul de găuri similare din zona motoarelor și a sistemului de combustibil este mult mai important. În ciuda faptului că Federația Rusă numește Ka-52 un ''elicoprt blindat'', în realitate acesta este penetrabil cu arme de calibru mic.

Lista echipamentelor distruse include cinci elicoptere de atac rusești Kа-52 și patru elicoptere de transport Мi-8.

În plus, pe aerodromul din Berdiansk au mai rămas încă trei elicoptere (probabil Mi-8) intacte, cel puţin aşa se vede din imaginile din satelit care nu o oferă detalii atât de clare ca cel menţionate mai sus.

Se poate presupune că aceste elicoptere nu au părăsit aerodromul din cauza unor defecțiuni cauzate de avariile provocate de fragmentele de submuniție cu dispersie M75.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel