Imaginile din satelit arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului

Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

China construiește o bază militară secretă în Tadjikistan, arată imaginile din satelit. De aproape un deceniu, Beijingul își construiește o bază într-unul dintre cele mai puțin călcate locuri din lume.

Facilitatea militară chineză din munții Tadjikistanului care se ridică la 4.000 de metri deasupra mării are posturi de observare și trupe din ambele țări.

Nicio parte nu a recunoscut public existența bazei, care este construită pe un fost avanpost sovietic, dar fotografiile din satelit indică un ritm constant de construcție, inclusiv drumuri de acces la bază, scrie The Telegraph.

China încearcă să-și extindă prezența militară la toate granițele sale, în special prin contestarea teritoriului indian din Himalaya.

Îngrijorările sunt tot mai mari că Beijingul intenționează să facă același lucru în țările Asiei Centrale, iar consolidarea relațiilor cu Tadjikistanul post-sovietic vine când Rusia este ocupată în invazia sa din Ucraina.

China a semnat un pact de securitate cu Tadjikistanul în 2016, iar anul acesta președintele Xi Jinping s-a aflat la a treia vizită de stat în țara central asiatică.

Baza miIlitară din munți

Situată lângă Shaymak, în munții Tadjikistanului, o bază militară secretă chineză a fost observată prin satelit în apropierea graniței cu Afganistanul. În decurs de un deceniu, facilitatea a fost dotată cu un heliport, împrejmuiri și acces rutier mai îmbunătățit.

 China furnizează, de asemenea, muniție și tehnologie Tadjikistanului, ca parte a planurilor sale mai ample de a „crea o linie de apărare avansată”. Dar ar putea exista și alte obiective și planuri necunoscute, pe termen lung și ascunse", spune analistul Moloionov.

Youtube video image

Presa RFE a scris că are acces la documente în care a fost prezentată oferta președintelui Rahmon, conform căreia China ar oferi mai multe fonduri pentru construirea de posturi militare tadjike de-a lungul graniței cu Afganistanul, în schimbul ca Dușanbe să predea controlul deplin al instalațiilor existente. China și nu percepe nicio taxă pentru bază.

Pentru Tadjikistan, legăturile mai strânse cu China au însemnat și adoptarea aceluiași cadru de politică de „contraterorism” pe care l-a introdus Beijingul împotriva uigurilor musulmani, care includea întemnițarea a peste un milion de oameni în lagăre de „reeducare”. Autoritățile tadjike au interzis hijabul luna trecută, cea mai recentă dintr-o serie de 35 de legi legate de religie menite să „protejeze valorile culturale naționale” și „prevenirea superstiției și extremismului”.

 

Legături cu Iranul

 

Tadjikistanul a evidențiat, de asemenea, legăturile cu Iranul, având în vedere moștenirea lor comună persană. În urmă cu doi ani, Teheranul a deschis o fabrică de drone în capitala Tadjikistanului, Dușanbe – prima instalație de acest fel în străinătate. Se pare că fabrica este concentrată pe asamblare și aprovizionare armatei tadjice.

Totuși, Dușanbe nu vrea să fie izolat de Occident dacă se apropie prea mult de Teheran. „Cea mai bună opțiune ar fi păstrarea actualului status quo în care nimeni nu controlează [Tadjikistanul]”, a spus Moloionov. Astfel, pentru Tadjikistan „nu este bine să fii sub dominație rusă sau chineză, ci să aibă o politică externă „multi-vectorală” proprie”.

Beijingul și-a asiguratnu meroase drepturi miniere, deoarece Tadjikistanul nu are infrastructura și expertiza pentru a dezvolta industria într-o țară care este muntoasă în proporție de peste 90%.

„Există o mare dependență financiară [de China]”, mai spune Moloionov. „Dar mulți oameni critică autoritățile locale, spunând că dependența economică, mai devreme sau mai târziu, se transformă în dependență politică și dependență în sectorul de securitate. Pentru că în orice moment în viitor, guvernul chinez poate declara că are investiții în regiune și are dreptul de a apăra acele investiții.” Și asta înseamnă că Tadjikistanul ar putea vedea într-o zi o prezență militară chineză mai mare - o ocupație de facto - sub steagul protejării intereselor Beijingului", susține el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel