Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin

Săptămâna trecută a avut loc Black Sea Defense & Aerospace 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea extinsă a Mării Negre.

Peste 400 de companii din industria de apărare s-au reunit preț de trei zile în București, unde și-au expus tehnica de ultimă generație. 

Americanii au ținut această ediție capul de afiș cu F-35 Lightning II, care a fost vedeta expoziției. În „țarcul” special amenajat pentru U.S. Army s-a aflat mai multă tehnică a Armatei SUA, inclusiv un tanc Abrams. 

În imediata apropiere Armata României a expus și ea o gamă numeroasă de tehnică de luptă, de la blindate de ultimă generație Piranha 5, în toate configurațiile, până la camioane Iveco, un sistem Patriot al Forțelor Aeriene, complex Ghepard, MLI-84 Jderul, și multă altă tehnică. Pe partea de aviație militară un F-16 Fighting Falcon românesc a captat atenția, în imediata apropiere a unui IAR-99 Șoim, în varianta modernizată SM. Au fost expuse și un avion C-27J Spartan, elicotere IAR-330 Puma și Puma Naval, precum și mai multe sisteme radar, inclusiv un TPS 79R. 

Turcii del a Otokar au prezentat blindatul Cobra II, aceștia aflându-se în licitația de blindate 4x4 pentru Armata României, fiind de altfel singura companie rămasă în cursă. 

Însă un subiect care a fost probabil în topul celor mai de interes pentru giganții din industria de apărare a fost mașina de luptă a infanteriei (MLI), un program pe care România urmează să îl demareze anul acesta, un program ce se ridică la 3 miliarde de euro și vizează achiziția a aproximativ 300 de mașini de luptă. Există un interes din partea General Dynamics cu soluția Ascod, Rheinmetall cu Lynx, dar și BAE Systems cu CV90 și Hanwha cu Redback. 

Iar în ceea ce privește partea coreeană, BSDA a însemnat o premieră în ceea ce privește dimensiunea majoră a prezenței companiilor din Coreea, arătând din nou faptul că România e un interes major pentru acestea. Hanwha Aerospace și-a prezentat soluții de ultimă generație precum mașina de luptă Redback, dar și obuzierul K9 Thunder. Hanwha se află în faza finală a licitației pentru semnarea contractului de obuziere K9 Thunder, sperând ca ulterior tandemul K9-Redback să reprezinte o soluție pentru Armata României. Hyundai Rotem a prezentat și ea tancul K2 Panther, pentru care există de asemenea interes. Amintim că nu mai puțin de zilele trecute Armata României a testat tancul K2. K2 ar putea intra în dotarea Armatei alături de Abrams deja achiziționate în număr de 54.

Gigantul european MBDA și-a reiterat la BSDA 2024 soluția Mistral și VL Mica în programul SHORAD/VSHORAD, dar a prezentat inclusiv racheta de ultimă generație Meteor, care ar putea fi integrată inclusiv pe viitoarele avioane F-35 ale României. Iar în programul SHORAD/VSHORAD interesul la BSDA și l-au manifestat și cei de la Raytheon cu NASAMS. 

E important de menționat și faptul că Thales a prezentat soluția de ultimă generație Tacticos, alături de radarul NS100 ce poate fi integrat pe nave.  TACTICOS e un sistem ce coordonează managementul luptei și produs în Olanda și România. Thales are o prezență foarte importantă aici cu peste 2.000 de angajați.

DefenseRomania a acoperit Black Sea Defense & Aerospace 2024, în cel mai complet mod din punct de vedere mediatic, redacția noastră reușind să publice „la foc automat” articole, informații din culise, interviuri și date de ultimă oră din cadrul expoziției, atât în perioada premergătoare BSDA, cât și imediat după. În continuare există nepublicate zeci de minute de interviuri cu reprezentanți ai marilor companii, subiecte pe care le vom dezvălui treptat în perioada imediat următoare. 

În cele ce urmează vă prezentăm un material video despre BSDA 2024 în 3 minute

Youtube video image

 

Acorduri importante semnate la BSDA 2024

 

Au existat și documente importante parafate la BSDA 2024. 

Un contract parafat a fost anunțat la BSDA 2024 de către MBDA. Gigantul european va colabora cu IAR Brașov și cu Airbus, dar și cu ceilalți parteneri implicați, pentru integrarea Marte ER și pentru o integrare completă la nivelul sistemului.

Marte ER reprezintă cea mai recentă generație a familiei de rachete. Este proiectată să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, la distanțe de peste 100 km. Dispune de un profil extrem de flexibil, care permite puncte de reper automate și manuale, salve și atacuri pe coordonate terestre, cu metode specifice de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

În marja expoziției, Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO. E vorba de muniție de calibru 155 mm și calibrul 120 mm, cele din urmă pentru tancuri Abrams.

MBDA a anunțat la BSDA a anunțat la BSDA 2024 că a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M. Astfel, cele două elicoptere H215M care vor ajunge în dotarea Forțelor Navale vor fi dotate cu rachete Marte ER produse de MBDA.

Hanwha a semnat un contract de colaborare cu Institutul Român de Cercetare (INCAS). Contractul a fost semnat în cadrul evenimentului dedicat industriei de apărare BSDA 2024, cu scopul de a extinde cooperarea bilaterală asupra cercetării și dezvoltării armamentului.

Hanwha Aerospace se oferă să colaboreze cu România prin proiecte de asociere în toate domeniile de apărare, aeronautic, uscat, mare și în spațiu, inclusiv în ceea ce privește testarea preciziei rachetelor ghidate.

Nu în ultimul rând producătorul român Bluespace Technology a semnat cu compania Marshall un memorandum de înțelegere prin care vor explora oportunități de parteneriat în ceea ce privește proiectarea, dezvoltarea și integrarea atât a capacităților de ecranare electromagnetică și TEMPEST.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel