Pe imagini se poate vedea cum trupele ruse au fost prinse total nepregătite de o astfel de acțiune de amploare a Armatei Ucrainei.
„Deminare, străpungerea graniței, distrugerea liniilor defensive ale inamicului, intervenția aviației, artileria, capturarea de prizonieri—primele ore ale ofensivei Forțelor de Apărare în regiunea Kursk a Federației Ruse, pe 6 august 2024. O zi care va rămâne în istoria războiului ruso-ucrainean”, a transmis DShV, conform Ukraîinska Pravda.
Parașutiștii ucraineni subliniază că pregătirea minuțioasă, planificarea atentă, surpriza, moralul ridicat și tăcerea informațională au fost factori decisivi în succesul inițial al operațiunii.
Filmulețul are aproape două minute și face parte dintr-o vădită acțiune de PR, pusă foarte bine în scenă de ucraineni. Impactul psihologic al Operațiunii Kursk e la fel de mare ca cel militar. Dar cel mai important e că că forțele ucrainene care au traversat granița au reușit ceva ce rușii nu au putut face în primele zile ale conflictului: desfășurarea unei operațiuni complexe de arme combinate, incluzând infanterie, unități mecanizate, artilerie, trupe speciale și forțe aeriene.
Operațiunea Kursk, sau intrarea Armatei Ucrainei pe teritoriul agresorului rus
Incursiunea armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a început în prima săptămână din august 2024, este o operațiune surprinzătoare și îndrăzneață, fiind de departe una dintre cele mai semnificative acțiuni militare ale Ucrainei pe teritoriul rus de la începutul invaziei la scară largă neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Incursiunea a avut loc pe fondul unei ofensive ucrainene mai ample, în contextul conflictului continuu dintre cele două țări. Ucraina a lansat atacuri mecanizate asupra regiunii Kursk, trecând granița dinspre regiunea ucraineană Sumî.
Forțele ucrainene au avansat în adâncimea teritoriului rus, atingând inițial o distanță de aproximativ 15-30 de kilometri în interiorul regiunii Kursk. Ucraina a revendicat controlul asupra unei suprafețe de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din această regiune. Totodată, 74 de localități din Rusia se află sub controlul Ucrainei.
Este ocupat inclusiv orașul Sudja. Ucraina a desfășurat acțiuni de sabotaj și recunoaștere împotriva pozițiilor rusești. De asemenea, forțele ucrainene au capturat sute de soldați ruși și au distrus echipamente militare, inclusiv vehicule blindate și tancuri.
Autoritățile ruse au fost surprinse de această incursiune și au reacționat trimițând întăriri militare în regiune. Inițial, Ministerul rus al Apărării a susținut că a respins atacul, dar ulterior a recunoscut că luptele continuă în zonă.
Președintele rus Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta situația, iar guvernatorul regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a confirmat că o parte din teritoriul regiunii este sub controlul trupelor ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News