Imagini prin satelit arată faptul că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.

Mica parcelă de teren din colțul de sud-est al Mării Baltice, enclava rusă Kaliningrad s-a poziționat brusc în centrul atenției internaționale. Despărțite de Rusia, liniile sale de aprovizionare pe uscat au fost întotdeauna fragile. Acestea trec, în principal, prin Lituania, stat membru NATO și UE. Acum, statul lituanian a pus în aplicare sancțiunile impuse de UE, care au restricționat această rută. Această problemă reprezintă un potențial punct de aprindere pentru un conflict Rusia-NATO.

Analiza unor imagini prin satelit arată faptul că Rusia a poziționat rachete antinavă avansate pe coasta Regiunii Kaliningrad.

Sistemele rusești sunt dislocate la Cap Taran, un reper proeminent situat la jumătatea drumului de-a lungul liniei de coastă scurte a enclavei.

 

Sisteme de rachete Bal și Bastion

 

Sistemele de rachete de coastă sunt de două tipuri și, de regulă, acestea sunt desfășurate împreună. Primul dintre ele este sistemul 3K60 Bal (SSC-6 Sennight în clasificare NATO), echivalent oarecum cu Harpoon. Acesta întrebuințează rachete H-35, cunoscute la NATO sub denumirea de SS-N-25 Switchblade.

Este vorba despre aceeași rachetă folosită și de sistemul Neptun al Ucrainei. Fiecare instalație de lansare a sistemului Bal poate transporta opt rachete, adică mai mult decât majoritatea altor sisteme de apărare de coastă comparabile. Bal are o rază de acțiune efectivă de aproximativ 70 de mile marine, dar există și o versiune îmbunătățită, la care acest indicator crește la 160 de mile marine.

Sistemul Bal dispune deci de o rachetă subsonică. Deși scufundarea navei amiral a Rusiei de la Marea Neagră, crucișătorul Moscova, de către rachetele complexului Neptun reprezintă o dovadă a utilității acestei categorii de arme, în Kaliningrad ele sunt completate de ceva chiar mai mortal, adică sistemul Bastion-P.

Sistemul de rachete de coastă K-300P Bastion-P (SSC-5 Stooge în clasificare NATO) este varianta terestră a complexului naval P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile în clasificare NATO). Acesta are o rază mai mare de acțiune decât Bal, în jur de 190 de mile marine, iar rachetele sale zboară cu o viteză de 2,5 Mach. Este vorba despre o armă de top a epocii de după Războiul Rece, fiind considerată o amenințare serioasă pentru orice navă de suprafață.

Bastion-P are, de asemenea, o capabilitate de rachetă de croazieră, pentru lovirea țintelor terestre. Așa a fost întrebuințat, de exemplu, în conflictul din Ucraina. Fiind mare și scumpă, aceasta este totuși mai puțin optimă decât principala rachetă de croazieră rusească de tip Kalibr. Aceasta din urmă este amplasată pe mai multe nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Baltică.

Bastion-P și Bal sunt adesea văzute dislocate împreună în Regiunea Kaliningrad, împărțind același radar pentru achiziția țintelor de tip Monolith-B. Pe hârtie, diferitele elemente ale sistemelor ar putea fi bine dispersate pentru a crește capacitatea de supraviețuire. Dar, în practică, ele sunt observate strâns împreună, într-un aranjament oarecum tradițional.

 

Contextul strategic

 

Raza de acțiune a acestor rachete, în special a Bastion-P, ajunge până la coasta suedeză, de cealaltă parte a Mării Baltice. Interacțiunile pe termen lung ar depinde de informațiile adecvate de direcționare.

Deși nu există niciun secret că Rusia dispune de aceste sisteme de rachete în enclava Kaliningrad, ele sunt desfășurate în teren numai în perioade de tensiuni crescute.

Analistul militar Benjamin Pittet consideră că Rusia le folosește acum, mai mult ca niciodată, în calitate de mijloc de presiune asupra Occidentului.

,,Am văzut acest lucru cu desfășurarea rachetelor hipersonice Kinzhal în Regiunea Kaliningrad cu câteva zile înainte de invazia Ucrainei”, a spus expertul. Acesta a adăugat că desfășurarea actuală ar putea avea ca scop influențarea Lituaniei, care pune în aplicare sancțiunile UE.

Retorica politică din partea rusă a promis represalii împotriva Lituaniei. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că o serie de măsuri vor fi implementate. “Partea rusă va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei, a menționat Patrușev”.

Este puțin probabil ca dislocarea de rachete antinavă să fie răspunsul principal în problema Lituaniei. Micul stat Baltic este membru NATO, așa că orice atac ar reprezenta o escaladare majoră a situației. Dar poziționarea lor dă o imagine bună și este tipică posturii Rusiei în enclavă.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel