Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: Imagine din satelit Planet Labs a rafinăriei Saratov (t.me/cxemu)
Foto: Imagine din satelit Planet Labs a rafinăriei Saratov (t.me/cxemu)

Un atac masiv cu drone efectuat pe teritoriul Rusiei, în noaptea de 13-14 ianuarie, a vizat rafinăria de petrol din Saratov, imaginile din satelit confirmând deteriorarea rezervoarelor instalațiilor de stocare. După cum reiese din imaginile realizate din satelit, dronele ucrainene au lovit cel puțin două rezervoare de la rafinăria Saratov.

 

 

Această rafinărie este situată în apropierea depozitului de petrol Crystal al Rosrezerv din orașul învecinat Engels, care a fost atacat în același timp. Proiectul OSINT Cyber Flour detaliază că șapte rezervoare au fost distruse la depozitul Kristall, unul prezintă urme că ar fi fost deteriorat de un incendiu, iar starea altor șase nu poate fi determinată pe baza imaginilor din cauza fumului.

Se susţine că operațiunea a fost efectuată de către operatorii Regimentului 14 al Forțelor Sistemelor fără Pilot ale Armatei Ucrainene, în cooperare cu alte structuri militare ale forţelor ucrainene.

Trebuie evidenţia faptul că nu este prima dată când depozitul de petrol Krystall este atacat. Atacul anterior asupra acestui depozit de combustibil, utilizat în special de aviaţia rusă, a avut loc la 8 ianuarie și abia la 13 ianuarie rușii au reușit să stingă incendiul. Depozitul de petrol este situat la aproximativ 8 kilometri de aerodromul strategic de aviație Engels-2.

În incinta acestui aerodrom se afla 46 de rezervoare de mare capacitate care stochează produse petroliere, inclusiv combustibil destinat avioanelor - utilizat pentru bombardierele strategice rusești Tu-95MS și Tu-160. Pe 14 ianuarie, s-a raportat, de asemenea, că dronele ucraienene au atacat orașul Kazan din Republica Tatarstan. Atacul a viat o instalației de depozitare din Kustovaya, care aparține Gazprom, unde este stocat combustibilul pentru aviația rusă.

 

Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii aplicate de ucraineni

 

În 2024, rafinăriile de petrol și depozitele de combustibil de pe teritoriul Rusiei și din zonele ocupate ale Ucrainei au fost atacate de cel puțin 81 de ori. Majoritatea atacurilor au vizat instalații petroliere din sudul Rusiei, potrivit birourilor agenției BBC din Rusia.

Potrivit agenției, în a doua jumătate a anului 2024, frecvența acestor atacuri a scăzut simțitor - în special în septembrie și octombrie.

Rafinăriile de petrol au fost în continuare ținta atacurilor - cel puțin 31 de atacuri au fost efectuate asupra lor în cursul anului, iar unele instalații au necesitat reparații pe o perioadă îndelungată după aceea.

Înainte de sfârşitul anului 2024, dronele au atacat rafinăria de petrol Novoshakhtinsk, provocând un incendiu. Acesta a fost unul dintre incidentele majore de la sfârșitul anului 2024. Rafinăria furniza combustibil pentru tancurile, vehiculele blindate și aviația rusă, iar apropierea sa de frontiera ucraineană era esențială pentru logistica de război a Rusiei.

Uzina și-a încetat activitatea de trei ori în ultimul an. Încă nu este clar dacă și-a reluat activitatea după ultimul atac.

BBC subliniază că, anul trecut, strategia pentru atacurile asupra infrastructurii petroliere rusești s-a schimbat. Începând cu primăvara anului 2024, accentul principal s-a mutat pe instalațiile utilizate pentru furnizarea de echipamente militare, în timp ce, anterior, rafinăriile de petrol obișnuite erau vizate mai frecvent.

În aprilie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că, în opinia sa, loviturile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești ar putea avea consecințe asupra situației energetice mondiale.

În a doua jumătate a anului, numărul atacurilor a scăzut brusc. SUA au clarificat în mod repetat că nu sprijină atacurile asupra rafinăriilor de petrol și depozitelor de combustibil.

Instalațiile petroliere din sudul Rusiei sunt vizate mai frecvent. Conform estimărilor BBC, aproximativ 20% din totalul atacurilor au avut loc în regiunea Krasnodar, opt în regiunea Rostov, șase în regiunea Belgorod și cinci în regiunile Oryol și Volgograd. Cel puțin 64 de atacuri s-au soldat cu incendii.

Ucraina a început să lovească instalațiile petroliere rusești abia în 2024. Acest lucru a fost făcut pentru a priva inamicul de resurse și pentru a reduce fluxul de bani și combustibil petrolier pe care Rusia îl canalizează direct pentru maşinăria să de război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel