Imagini cu momentul în care fregata franceză FS Alsace interceptează un tir de 3 rachete balistice anti-navă lansate de gruparea teroristă Houthi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
O fregată FREMM a Marinei franceze (Marine Nationale) a interceptat cu succes trei rachete balistice în Marea Roșie.
O fregată FREMM a Marinei franceze (Marine Nationale) a interceptat cu succes trei rachete balistice în Marea Roșie.

FS Alsace (D656), o fregată multirol FREMM din cadrul Marinei franceze, implicată în prezent în operațiunea Aspides a UE în sudul Mării Roșii și în Golful Aden, a doborât astăzi, în Marea Roșie, un tir de 3 rachete balistice anti-navă lansate de gruparea teroristă Houthi din Yemen, utilizând o singură salvă de rachete sol-aer "Aster 30", rachete despre care se crede că ar fi țintit nava Alsace, precum și o navă comercială anonimă pe care nava franceză o escorta.

Incidentul a avut loc la 21 martie. Echipajul navei a detectat trei obiecte zburătoare, identificate ulterior ca fiind rachete care se îndreptau spre Marea Roșie. Recunoscându-le ca fiind o amenințare pentru Alsacia, echipajul le-a doborât. EUNAVFOR ASPIDES este o operațiune militară a UE în Marea Roșie, Oceanul Indian și în Golf. Operațiunea a fost lansată în urmă cu o lună și are ca obiectiv restabilirea și protejarea libertății de navigație în Marea Roșie și în Golf.

Potrivit comandamentului operațiunii desfășurate sub egida Uniunii Europene, forțele Marinei franceze (Marine Nationale) contribuie la securitatea maritimă și participă la apărarea libertății de navigație, în special pe ruta dintre Canalul Suez și Strâmtoarea Ormuz, care reprezintă obiectivul principal al efortului de apărare, pus în aplicare începând cu 19 februarie. 

Fregata de luptă FS Alsace (D656) este una dintre cele mai noi nave din seria sa, intrând în serviciu în 2021. Ea face parte din seria FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission), descrisă ca fiind o "fregată europeană multifuncțională". Acest tip de fregată este rezultatul unei colaborări franco-italiene în domeniul apărării, în cadrul căreia sunt planificate în total nouă nave pentru Marina franceză (Marine nationale), 13 pentru Marina italiană (Marine Militare), patru pentru U.S. Navy, trei pentru Forța navală egipteană (El-Quwwāt el-Bahareya el-Miṣriyya) și una pentru Marina regală marocană.

În cazul navelor Aquitaine, FS Alsace împreună cu FS Lorraine (D657) sunt fregate concepute în principal pentru operațiuni de apărare antiaeriană (AAW, Anti-Aicraft Warfare), în timp ce celelalte șapte unități sunt fregate de luptă antisubmarin (ASW, Anti-Submarine Warfare).

Prin urmare, acestea diferă în ceea ce privește unele sisteme și armament, dar sunt totuși comparabile cu predecesoarele lor în ceea ce privește dimensiunea, depplasamentul, performanța și mărimea echipajului.

Cu o zi înainte, un elicopter NH90 de pe aceeași fregată a distrus un UAV lansat de luptătorii yemeniți.

Publicate de Statul Major General al forțelor armate franceze, imaginile filmate de echipajul aparatului de zbor arată mai întâi aeronava care se deplasează prin zona Mării Roșii și apoi o dronă care zboară rapid, îndreptându-se probabil spre ea. După ce a confirmat că drona reprezenta o amenințare, elicopterul a doborât-o.

Aceste acțiuni reușite indică importanța misiunii EUNAVFOR ASPIDES, care, totuși, este limitată la autoapărare din motive politice. Până în prezent, comunitatea internațională nu a reușit să găsească o soluție pentru a asigura încetarea atacurilor efectuate de huti asupra transportului maritim în Marea Roșie și în Golful Aden.

Militanții au anunțat că vor ataca, de asemenea, navele din Oceanul Indian. Acțiunile lor de până acum au dus la cea mai mare criză a transportului maritim internațional din ultimele decenii.

Ca urmare a amenințării la adresa transportului maritim, multe companii au renunțat la rutele prin Canalul Suez, alegând în schimb să ocolească Africa, trecând prin Capul Bunei Speranțe, situat în Africa de Sud. Acest lucru a dus la întârzieri și la creșterea costurilor în transportul maritim, precum și la perturbarea lanțului de aprovizionare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel