Astfel, în SUA, percepţiile pozitive asupra NATO au scăzut la 52% anul trecut, de la 64% în 2018, iar în Franţa această scădere a ajuns la 49%, de la 60% în 2017 şi 71% în 2009, cifrele pentru 2018 nefiind disponibile în acest caz.
Şi în Germania, susţinerea faţă de NATO s-a diminuat la 57% în 2019, de la 63% în 2018.
În schimb, în Marea Britanie, unde Alianţa Nord-Atlantică pare că începe să beneficieze de mai multă importanţă simbolică în contextul retragerii ţării din Uniunea Europeană, opiniile favorabile NATO au crescut uşor în 2019 până la 65%, de la 62% în 2017, potrivit Agerpres.
În general, conform cercetătorilor de la Pew, 53% din populaţia a 16 state membre ale NATO are o opinie pozitivă faţă de Alianţă, mai puţin de o treime exprimând o opinie negativă. Alianţa Nord-Atlantică este cel mai bine văzută în Polonia şi cel mai puţin agreată în Turcia.
Diplomaţi din NATO au atenţionat de mai multă vreme că susţinerea publicului american în alianţă ar putea avea de suferit din cauza afirmaţiilor lui Trump în sensul că aceasta se confruntă cu o criză.
Trump le-a reproşat aliaţilor europeni după instalarea sa la Casa Albă, în 2017, că alocă prea puţin apărării, iar în 2018 a ameninţat că va retrage Statele Unite din NATO. În plus, comentariile lui Macron din toamna trecută despre o Alianţă Nord-Atlantică în "moarte cerebrală" i-au şocat pe alţi lideri din cadrul NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News