Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost în legătură cu un ofiţeri al serviciului rus de informaţii militare GRU, colonelul Alexei Makarov - Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Mol
Fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost în legătură cu un ofiţeri al serviciului rus de informaţii militare GRU, colonelul Alexei Makarov - Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova.

Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, generalul Igor Gorgan, a fost acuzat de presupuse acte de spionaj în favoarea Rusiei, informează agențiile Agerore și EFE, dar și presa din Moldova.

"Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a primit statutul de învinuit în cadrul unei anchete privind presupuse activități de spionaj în interesul Rusiei. Ancheta penală este în desfășurare, iar persoana beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie finală a instanței", a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), potrivit portalului știri.md.

În luna iulie, președinta pro-occidentală Maia Sandu a semnat un decret prin care i-a retras generalului Gorgan toate decorațiile, după ce portalul de investigații The Insider a publicat informații despre legăturile acestuia cu serviciile secrete ruse. Generalul a respins acuzațiile.

The Insider a susținut că a obținut, prin intermediul aplicației Telegram, corespondența dintre Igor Gorgan și presupusul său ofițer de legătură din GRU, serviciul rus de informații militare, colonelul Alexei Makarov. Conform portalului, Gorgan ar fi transmis regulat Moscovei informații despre situația politică internă a Republicii Moldova și despre vizitele oficialilor din Ministerul Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente militare și obuze.

Fostul premier Vlad Filat, în mandatul căruia Gorgan a fost numit șef al Statului Major, a pus sub semnul întrebării aceste acuzații, subliniind că numirea acestuia fusese aprobată de Partidul Liberal Democrat (PLDM), de serviciile de informații de la Chișinău și de ambasada SUA.

Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, când va avea loc și un referendum privind aderarea la UE, a criticat în mod repetat ingerințele Rusiei. În același timp, opoziția o acuză de adoptarea unor măsuri represive menite să împiedice candidaturile rivalilor săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel