Documentul a fost ulterior promulgat de speackerul Candu, iar, la câteva zile distanță, Dodon a contestat la Curtea Constituțională aceste documente și cere interpretarea unor norme constituționale, potrivit portalului Deschide.md.
Înalta Curte urmează să se expună vineri dacă va da curs solicitării președintelui sau nu. Șeful statului cere Curții Constituționale ca să interpreteze normele Constituționale în vederea determinării sensului exact al normelor prevăzute de art. 1 alin. (3), 6, 7, 87 și art. 134 alin. (3) din Constituție.
Dodon solicită judecătorilor să se expună dacă Parlamentul poate adopta documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale, în lipsa consensului și fără acceptul Comandatului Suprem al Forțelor Armate, adică președintele Republicii Moldova.
Șeful de la Condrița mai cere Înaltei Curți să se expună „dacă Președintele Republicii Moldova, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, poartă răspundere personală pentru capacitatea de apărare a statului, este în drept, reieșind din atribuțiile șefului statului în domeniul apărării, să aprobe alte măsuri pentru asigurarea securității și apărării naționale ce nu sunt incluse în documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale?”.
Potrivit portalului Deschide.md, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Strategia națională de apărare și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018 – 2022 cu majoritatea votului celor din Parlament.
În dezbaterea proiectului socialiștii au ținut să vorbească de la tribuna Legislativului despre faptul că această strategie este una făcută la comanda aliaților partidului de la Guvernare și că are drept scop înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă.
Potrivit strategiei, prezența contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, reprezintă un risc la adresa securității naționale. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News