Igor Dodon şi-a făcut public noul concept despre viitorul Republicii Moldova

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Preşedintele Igor Dodon şi-a făcut marţi public conceptul intitulat 'Pachet atotcuprinzător pentru Moldova' pe care l-a prezentat anterior în marja Conferinţei de securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie, proiect despre care au circulat diverse speculaţii că ar cuprinde un plan privind federalizarea Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md.

Prezentându-şi conceptul, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, relaţii de prietenie atât cu Occidentul, cât şi cu Federaţia Rusă şi statut de neutralitate.

Conform acestui proiect, în 2020 va avea loc o conferinţă internaţională de pace în cadrul căreia va fi elaborat statutul pentru Transnistria. Apoi va urma o perioadă post-conflictuală de 10-15 ani, timp în care Republica Moldova integrată (cu Transnistria) va absorbi fonduri internaţionale. În concept nu se spune nimic despre viziunea lui Igor Dodon asupra statutului Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, precizează portalul citat.

Igor Dodon afirmă că există trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul se referă la menţinerea 'status-quo'-ului existent. Acest scenariu nu este convenabil, deoarece el nu contribuie la implementarea Acordului de asociere cu UE, promovează interesele economice ale unui grup îngust de persoane şi nu contribuie la rezolvarea diferendului transnistrean.

Al doilea scenariu se referă la conceptul 'ori-ori' (tradus din rusă ili-ili) şi se referă la faptul că Republica Moldova încearcă ba să obţină sprijinul din Occident, ba din Est, iar acest fapt ar duce la divizarea societăţii. Cu acest scenariu creşte riscul de reluare a tensiunilor de pe Nistru şi a tensiunilor interetnice.

,,Începând cu 1991, de la obţinerea independenţei, (Republica) Moldova a avut o dezvoltare în zig-zag. Acest lucru se datorează faptului că autorităţile moldovene (...) au încercat să obţină sprijin extern pentru politica lor ba în Occident, ba în Est. Practica a arătat că această abordare este una greşită. Ca urmare, avem astăzi o ţară divizată, o societate fragmentată, o economie ineficientă, instituţii publice slabe. Această situaţie generează riscuri de destabilizare a sistemului administraţiei publice, distrugerea relaţiilor economice interne şi externe, creşterea tensiunilor în relaţiile interetnice din Moldova şi pierderea perspectivelor de soluţionare a problemei transnistrene'', se spune în document.

Al treilea scenariu este cel pe care vrea să-l dezvolte Igor Dodon şi înseamnă punerea în aplicare a conceptului 'şi-şi' în baza principiilor de 'deschidere, compatibilitate şi dezvoltare'. Acesta este scenariul care îi va uni pe moldoveni, potrivit acestuia. Cel de-al treilea scenariu se bazează pe neutralitate şi tinde spre relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

,,Considerăm statutul recunoscut la nivel internaţional al neutralităţii permanente a Moldovei drept o condiţie de bază a securităţii noastre naţionale, energetice, informaţionale, precum şi o condiţie de dezvoltare durabilă şi stabilă a statului'', se menţionează în textul citat de Deschide.md.

Astfel, Igor Dodon vrea ca Republica Moldova să culeagă roadele de pe urma tuturor acordurilor existente, cu Uniunea Europeană, cu CSI şi încă să dezvolte relaţii cu Uniunea Eurasiatică, în cadrul căreia Republica Moldova are statut de observator începând cu 1 ianuarie 2019, notează portalul citat.

,,Sperăm că acest precedent ar putea fi un exemplu de interacţiune reuşită a Uniunii Europene şi Federaţiei Ruse faţă de (Republica) Moldova'', subliniază documentul.

Dodon consideră că dialogul între Republica Moldova, Occident şi Rusia va duce la elaborarea unui concept comprehensiv pentru conflictul transnistrean. 'Proiectul moldovean poate constitui baza pentru realizarea unui proces de pace etapizat pentru reglementarea situaţiei conflictuale de pe teritoriul Ucrainei', mai susţine preşedintele moldovean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel