Ieșirea Ucrainei din războiul „prelungit” cu Rusia este „aproape imposibilă”: Descurajare non-nucleară, o soluţie pentru a forța Moscova să semneze pacea?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al fortelor armate ucrainene și actual ambasador în Regatul Unit, a declarat că este aproape imposibil să se iasă din starea de război „prelungit” cu Rusia. În acelaşi timp, Ucraina propune implementarea unui plan de descurajare non-nucleară pe teritoriul său pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor și pentru a se proteja de viitoare agresiuni, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Consiliului European.

 

Valeri Zalujnîi îi a reiterat, într-un discurs susținut la Chatham House pe 17 octombrie, că, în 2023, Occidentul nu a furnizat Kievului un număr suficient de arme, motiv pentru care Ucraina nu a reușit să obțină „un succes semnificativ în înfrângerea Rusiei” în timpul contraofensivei.

„În consecință, am ajuns într-o stare de război prelungit. În opinia mea personală, o cale de ieșire din acest război prelungit pare... aproape imposibilă”, a spus fostul comandant-șef al forţelor armate ucrainene.

În noiembrie 2023, revista The Economist a publicat un interviu cu Valeri Zalujnîi și un editorial al generalului, în care acesta caracteriza starea războiului drept „impas”.

Comentariul este în antiteză cu perspectiva oferită de obicei de președintele Volodimir Zelenski și de administrația sa în comentariile publice și ar fi declanșat o discordie între cei doi.

Valeri Zalujnîi a avertizat anterior că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei trece la o etapă „pozițională”. Această nouă etapă se caracterizează prin „lupte statice și de uzură” care vor permite Rusiei să își refacă puterea militară.

Pe parcursul anului 2024, Ucraina s-a confruntat cu o situație dificilă în apărarea liniei frontului, în special în regiunea Donețk, unde Rusia și-a concentrat în mod constant potențialul ofensiv.

După retragerea Ucrainei din Vuhledar la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au concentrat eforturile de atac împotriva orașelor Pokrovsk, Toretsk și Kurakhove din regiunea Donețk, unde soldații ucraineni, depășiți numeric și în inferioritate, pierd încet teren sub presiunea ocupaţie ruse.

 

Kievul vrea implementarea unui plan de descurajare non-nucleară pe teritoriul Ucrainei pentru a forța Rusia să încheie pacea

 

Ucraina propune acum implementarea unui plan de descurajare pe teritoriul său pentru a forța Rusia să participe la negocieri de pace sau partenerii occidentali să permită Kievului să distrugă obiectivelor militare ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 17 octombrie că planul de victorie include plasarea în Ucraina a unor capacități de rachete convenționale care fie ar forța Rusia să accepte negocieri, fie ar decima obiectivele militare ale Moscovei.

„Propunem implementare pe teritoriul ucrainean a unui plan de descurajare care fie ar forța Rusia să participe la negocieri reale, fie ar putea permite distrugerea țintelor sale militare”, a declarat Zelenski la prezentarea planului în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, la 17 octombrie.

Șeful statului ucrainean a sosit la Bruxelles la o zi după ce a dezvăluit publicului cea mai mare parte a planului în cinci puncte într-un discurs susținut în parlamentul ucrainean. Al treilea punct se referă la un „plan de descurajare non-nucleară” implementat pe teritoriul ucrainean.

Este vorba despre abordarea „pace prin forță”, a declarat Zelenski, explicând că este vorba despre un desfăşurarea unui număr de rachete pe teritoriul Ucrainei, cu sprijinul SUA, Regatului Unit, Franței, Germaniei și Italiei. Acesta nu a precizat de ce tip de sisteme de arme este mai interesat Kievul în acest context.

Washingtonul, Londra și Parisul au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune precum ATACMS, Storm Shadow și SCALP/T, dar nu au permis utilizarea acestora pe teritoriul rus. Ridicarea acestor restricții a fost, de asemenea, unul dintre punctele incluse în planul de victorie.

„(Președintele rus Vladimir) Putin ar trebui să ne respecte puterea, nu să facă lumea liberă să tremure la amenințările sale”. Potrivit lui Zelenski, Ucraina ar utiliza ''planul de descurajare'' numai dacă Moscova nu ar renunța la războiul său de agresiune.

În timpul discursului său, Zelenski a prezentat celelalte patru puncte ale planului de victorie, care se referă la o invitație imediată la NATO, sprijin pentru apărare, cooperare economică și arhitectură de securitate posconflict.

Președintele Ucrainei a făcut apel la un sprijin susținut din partea partenerilor europeni „deoarece Putin își pregătește întăririle pentru a continua războiul”.

„Putin vrea să egaleze producția de muniție a țării dumneavoastră până anul viitor”, a spus Zelenski, adăugând că Moscova primește asistență din partea Coreei de Nord și Iranului, printre altele.

„Primim rapoarte că China ajută în mod constant Rusia să prelungească acest război”, a spus Zelenski, citând «date clare ale serviciilor de informații».

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel