Lituania ia în calcul varianta trimiterii în Ucraina a unor consilieri militari occidentali

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Lituania, care a fost printre cele mai vocale state în avertismentele sale privind amenințarea venită de la Moscova, susține: „Macron și Cameron au dreptate!”

Președintele Emmanuel Macron a declarat la sfârșitul lunii februarie că trimiterea forțelor militare occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă. Entuziasm la Kiev, panică în rândul aliaților europeni, și furie la Moscova.

Totuși, ideea lui Macron rezonează în special în statele baltice, care sunt absolut terorizate de ideea că Rusia le-ar putea invada încă o dată.

Ulterior, Macron a fost întrebat dacă îșo menține afirmațiile de la sfârșitul lunii februarie și liderul farancez a răspuns „absolut”. Macron chiar a precizat condițiile în care se poate întâmpla acest lucru: Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina, pentru că altfel nu va exista securitate în Europa - pentru că nu există garanții că Moscova se va opri acolo.

Ministrul britanic de externe David Cameron a pus paie pe foc, spunând că Ucraina poate folosi arme britanice - iar Marea Britanie a furnizat, de asemenea, rachete Storm Shadow puternice cu rază lungă - pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Kremlinul a reacționat prompt. Vladimir Putin va ordona Ministerului Apărării să efectueze exerciții militare axate pe „pregătirea și desfășurarea” de arme nucleare tactice , la care Belarus s-a alăturat imediat și a început să verifice pregătirea armatei sale pentru desfășurarea de arme nucleare tactice.

Între timp, după cum a aflat Corriere Della Sera, în planul NATO pentru Ucraina (proiectul de document care va fi aprobat la summitul NATO din 9-11 iulie la Washington), se precizează clar că NATO nu va trimite soldați ai membrilor săi să lupte în acea țară.

 

Lituania - Antrenarea ucrainenilor în Ucraina

 

Cu toate acestea, Lituania gândește diferit, adică, la fel ca Macron și Cameron, deși chiar și la Vilnius se vorbește despre sarcinile non-combat ale aliaților occidentali.

Ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis , după o întâlnire cu omologul său britanic, a prezentat pentru The Guardian perspectivele unei coaliții ad-hoc a țărilor occidentale care să trimită personal de pregătire militară în Ucraina cu sprijinul apărării aeriene terestre.

Landsbergis a susținut, de asemenea, poziția lui Cameron cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor britanice pe teritoriul Rusiei.

"Forțele noastre militare au antrenat ucraineni în Ucraina înainte de război și am făcut asta de mulți ani. Așa că o întoarcere la această tradiție ar putea fi destul de fezabilă", a spus Landsbergis.

„Ar putea fi primul pas în inițiativa președintelui Macron”, a adăugat el. El a afirmat, de asemenea, că pregătirea forțelor ucrainene în Ucraina ar fi mult mai practică decât antrenamentul pe teritoriul membrilor NATO. "Nu trebuie să le transportați până la capăt. Aveți tot ce au nevoie acolo", a spus Landsbergis.

Ministrul de externe lituanian a mers un pas mai departe, spunând că instructorii militari occidentali ar putea fi protejați de sisteme de apărare antiaeriană, ceea ce implică, a spus el, că o parte a cerului ucrainean ar putea fi protejată. apărat de apărarea antiaeriană. El crede că această mișcare „i-ar transmite lui Putin un mesaj că nu depinde de el să decidă cum vom ajuta Ucraina. În schimb, vom vedea ce este nevoie și ne vom adapta la situație pentru că situația nu se îmbunătățește".

În timpul șederii sale în Marea Britanie, Gabrielius Landsbergis a vorbit și cu The Times , timp în care a avertizat și despre amenințarea Belarusului. După cum a spus el, Lituania se pregătește pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Belarusul, altfel cel mai mare aliat al Rusiei în Europa.

 

Amenințarea reprezentată de Belarus

 

Coridorul Suwalki separă exclava rusă Kaliningrad de Belarus. În cazul în care este ocupată de Rusia în timpul unui posibil conflict cu NATO, Lituania și vecinii săi baltici, Estonia și Letonia, ar rămâne fără o legătură terestră cu partenerii lor europeni.

În martie, Lukașenko l-a întrebat pe comandantul militar de la televiziunea de stat din Belarus dacă forțele sale ar putea deține teritoriul în cazul unui conflict armat. „Toate acțiunile sunt planificate, se rezolvă problemele pregătirii pentru luptă și se pregătește personalul (militar)”, a răspuns comandantul.

Deși Belarus nu și-a desfășurat forțele în Ucraina, a permis Rusiei să lanseze atacuri cu rachete de pe teritoriul său. Moscova a desfășurat, de asemenea, focoase nucleare tactice în Belarus anul trecut, pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul. 

Săptămâna trecută, NATO a evaluat că Lituania și alte șase state membre ale alianței, inclusiv Marea Britanie și Germania, sunt vizate de activități rusești, cum ar fi dezinformarea, sabotajul, actele de violență, bruiaj cibernetic și electronic și alte operațiuni hibride.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel