IAR-99 ”Super Șoim”, esențial pentru pregătirea piloților pentru F-16 și o eventuală achiziție de F-35

Tudor Curtifan |
Data publicării:
IAR-99 Șoim, sursă foto: https://iar99soim.blogspot.com
EXCLUSIV
IAR-99 Șoim, sursă foto: https://iar99soim.blogspot.com

Programul IAR-99 ”Super Șoim” devine esențial în reducerea costului pentru programul F-16, dar și pentru o eventuală pregătire a piloților pentru o viitoare achiziție a F-35 de către România.

În această perspectivă, Slovacia, care va achiziţionarea 14 avioane de vânătoare F-16 Block 70/72 din SUA, intenționează să investească în aeronavele de antrenament.

 

Slovacia își înlocuiește avioanele de pregătire L-39

 

Contractul Slovaciei pentru F-16 se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de dolari și este cel mai mare program de înzestrare din istoria Forțelor Aeriene Slovace. Însă piloții slovaci vor face pregătirea pentru aeronavele F-16 în SUA. 

CITEȘTE ȘI: Slovacia cumpără avioane F-16 Block 70/72, direct de la Lockheed Martin

Generalul slovac Lubomir Svoboda a subliniat importanța pentru Bratislava a unui program pentru aeronave de pregătire. El a menționat pentru Janes că aeronavele de antrenament L-39 nu vor mai fi disponibile decât maximum șase ani, fapt pentru care Bratislava e nevoită să pregătească un program pentru următoarea generație de aeronave de pregătire.

 

Contractul pentru IAR-99 ”Super Șoim” e pregătit, dar nu e semnat

 

(w670)

Se ridică astfel întrebarea dacă România, client și ea F-16, nu ar trebui să accelereze programul IAR-99 ”Super Șoim”. Prezent în studiourile DefenseRomania, generalul Virgil Bălăceanu a subliniat importanța programului, precizând că România e nevoită să se gândească cum să reducă costurile care sunt mari mai ales pe linie de pregătire a piloților și linie de mentenanță.

O problemă însă este că atribuirea contractului se face către un producător extern, dar el decide dacă subcontractorii sunt din România sau nu. Iar acest lucru este un semnal de alarmă care ar trebui să ducă la modificarea legislației.

„În cazul e față avem o atribuire directă, uzina de la Avioane Craiova. Doar că și acest contract care este pregătit nu este semnat. De ce? Întrebările sunt legate de modul în care se desfășoara în România războiul comercial și lupta pentru bani a diferitelor companii. Altă explicație nu există”, a precizat generalul Bălăceanu.

 

IAR-99 ”Super Șoim”, esențial pentru F-16 și chiar pentru F-35

 

Totodată, acesta a mai menționat că România are nevoie de programul IAR-99 ”Super Șoim” pentru „pregătirea piloților pentru F-16, pentru o eventuală pregătire a piloților pentru F-35”, dar un asemenea avion poate fi utilizat alături de o viitoare flotilă aeriană de elicoptere și pentru „acțiunile de sprijin direct a Forțelor Terestre”. 

„Nu putem rămâne cu programe care sunt în afara acordului G2G nerealizate prin industria noastră”, a concluzionat generalul Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Leș: România dorește să achiziționeze avioane F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel