IAR-99 scrie istorie. Trei decenii și jumătatea de la primul zbor al Șoimului românesc

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
IAR-99 Șoim, sursă foto: https://iar99soim.blogspot.com
IAR-99 Șoim, sursă foto: https://iar99soim.blogspot.com

Sunt exact 35 de ani de la primul zbor de încercare al avionului cu reacție IAR-99, conceput și realizat integral în România.

„Cer senin”, revista Forțelor Aeriene Române amintește că pe data de 21 decembrie 1985 a avut loc primul zbor de încercare cu avionul cu reacţie IAR-99.

Pilot de încercare a fost locotenent-colonelul Ştefănel Vagner.

Avionul IAR-99 are o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa. Motorul turboreactor Rolls-Royce Viper este robust şi fiabil şi este acelaşi care a echipat avionul de atac IAR-93. Versiunea modernizată IAR-99 Şoim este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer, transmite Cer Senin, pe pagina oficială de Facebook.

Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat şi atac uşor a fost demarată în anii '70, fiind primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România. Primul prototip realizat a efectuat primul zbor în 21.12.1985. IAR-99 este un avion integral metalic, simplu din punct de vedere constructiv. Au fost construite 3 prototipuri unul dintre acestea fiind folosit pentru testele de anduranţă, potrivit Forțelor Aeriene Române.

Avionul IAR-99 a intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988.

Pentru protecţie avionul este prevăzut cu o staţie de avertizare radar, dipersor de capcane termice si dipoli, precum şi container cu echipament pentru contramăsuri electronice.

 

Toate aeronavele României IAR-99 vor fi modernizate

 

România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte zece au rămas la versiunea Standard din fabrică.

Elbit Systems va echipa aeronava IAR-99 Standard cu sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air.

Această modernizare va facilita o tranziție eficientă și rapidă a piloților Forțelor Aeriene Române la operarea avioanelor de vânătoare avansate, cum ar fi F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel