Cu siguranță, Rusia rămâne de departe cel mai important furnizor de armament al Chinei, chiar dacă China nu are niciun fel de limite când vine vorba de furtul tehnologiei militare ruse, la fel cum se presupune că face de mai mulţi ani şi în Occident.
În prezent, Rusia, care are o economie slabă, are nevoie disperată de veniturile realizate din vânzările de arme, deoarece acestea stau la baza greutății sale geopolitice pe care o proiectează de atâtea decenii.
Consorţiul industrial de apărare al statului rus Rostec a acuzat China, la începutul acestei luni, de copieri neautorizate de echipamente militare ruseşti. Astfel, reiese foarte clar că Rusia vrea să-şi protejeze drepturile de proprietate intelectuală în domeniu apărării de ochii curiosi ai industrie de aparare a Chinei.
China a copiat ilegal motoarele avioanelor Suhoi
„Copierea neautorizată a echipamentelor noastre în străinătate este o problemă uriașă. Au fost 500 de astfel de cazuri în ultimii 17 ani. Numai China a copiat ilegal motoare de avioane, avioane Suhoi, avioane cu reacţie, sisteme de apărare aeriană, rachete portabile de apărare aeriană şi modele ale sistemelor de rachete Pantasir sol-aer autopropulsate, cu rază medie de acţiune'', a declarat la începutul acestei luni Yevgeny Livadny, şeful proiectelor de proprietate intelectuală din cadrul companiei ruse Rostec, care se ocupă de dezvoltarea, producţia şi exportul de produse de înaltă tehnologie.
Livadny s-a referit printre altele la presupusele furturi de proprietate intelectuală comise de China, după ce Moscova a vândut Beijingului în 2015 șase sisteme antiaeriene S-400 și 24 avioane de luptă Su-35 pentru 5 miliarde USD.
Se crede că statul chinez a beneficiat de tehnologia militară rusă atunci când, în 2016, și-a lansat în premierea avionul de vânătoare de generaţia a cincea Chengdu J-20, despre care se crede că este superior din punct de vedere tehnologic avionului rusesc SU-57E.
În acelaşi timp, China este suspectată că și-a dezvoltat avionul de vânătoare J-11 și rachetele de suprafață HQ-9, copiind platforma avioanelor de vânătoare Su-27 și a sistemelor de rachete S-300, achiziționate în anii '90, tot din Rusia.
Analistul James M. Dorse, într-o analiză scrisă pentru publicaţia Modern Diplomacy, susţine că furtul de tehnologie militară pe care Beijingul în practică, nu va convinge Rusia să renunțe la avantajele strategice pe care le oferă cooperarea geopolitice cu China pe termen lung.
Însă, cu industria de apărare a Chinei, care își îmbunătățește semnificativ capacitățile tehnologice, Rusia trebuie să se asigure că rămâne un factor crucială pentru dezvoltarea militară a Republicii Populare Chineze, din motive economice, precum și în încercarea de a menține un echilibru într-o alianță care se bazează şi are, pe termen lung, multe interese comune.
În ceea ce privește industria de apărare, Rusia face asupra Chinei unele presiuni cu scopul de a se angaja în comun la proiecte care să ducă la dezvoltarea de noi arme. Într-adevăr, Rusia doreşte să dezvolte arme noi cu China, dar, în acelaşi timp încearcă să-şi mențină un avantaj tehnologic fata de industria de apărare a Beijingului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News