HMS Queen Elizabeth, unul dintre portavioanele gemene ale Marinei britanice, s-a defectat înaintea exercițiului NATO ”Steadfast Defender”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
HMS Prince of Wales și HMS Queen Elizabeth fotografiate pe mare pentru prima dată, 19 mai 2021. Sursă: royalnavy, subofițer Jay Allen
HMS Prince of Wales și HMS Queen Elizabeth fotografiate pe mare pentru prima dată, 19 mai 2021. Sursă: royalnavy, subofițer Jay Allen

Nava amiral a Marinei britanice a întâmpinat probleme la sistemul de propulsie.

Publicitate

Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, care urmează să joace un rol principal în cel mai mare exercițiu al NATO de după Războiul Rece, nu a putut să pornească pe mare, duminică, după ce o inspecție finală a dezvăluit că are probleme la elice. 

Potrivit agenției AP, portavionul HMS Queen Elizabeth va fi înlocuit cu nava soră HMS Prince of Wales, care va participa la manevrele Steadfast Defender, din largul coastei arctice norvegiene, o demonstrație uriașă care implică peste 20.000 de militari britanici.

Incidentul este unul în oglindă cu cel petrecut în august 2022. La acel moment, nava amiral a Marinei Britanice a înlocuit portavionul HMS Prince of Wales la exercițiile cu Statele Unite și Canada din cauza unor probleme similare cu elicea.

Astfel, portavionul HMS Prince of Wales va conduce exercițiul NATO numit Steadfast Defender, la care vor participa și alte nave din Marea Britanie, Statele Unite, Spania și Danemarca.

Alianța Nord-Atlantică va desfășura până în luna mai cele mai mari manevre de la sfârșitul Războiului Rece.

 

Britanicii, fără vreun portavion în Marea Roșie

Portavionul Queen Elizabeth. fotografie ilustrativă

Cu HMS Queen Elizabeth tras pe deapta, Royal Navy ar putea să nu mai poată desfășura un portavion în Marea Roșie – așa cum sugerase anterior ministrul forțelor armate James Heappey.

Potrivit AP, problema cu elicea portavionului HMS Queen Elizabeth este al doilea incident în care este implicată o navă a Royal Navy în mai puțin de trei săptămâni.

Primul incident a fost ciocnirea a două nave de război în portul din Bahrain, unde puitorul de mine HMS Chiddingfold a lovit o navă similară, HMS Bangor. Potrivit AP, ambele ambarcațiuni au fost avariate, dar echipajele au scăpat nevătămate. Cele două nave participau la misiuni de patrulare a rutelor comerciale din Marea Roșie, care sunt amenințate de atacurile rebelilor Houthi pro-iranieni.

 

Portavioanele ”gemene”

Un F-35B britanic decolând de pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

HMS Queen Elizabeth este unul dintre cele mai mari portavioane ale Marinei Regale Britanice. Are un portavion geamăn, Prince of Wales.

Spre deosebire de portavioanele americane, HMS Queen Elizabeth nu este echipat cu catapulte si cabluri de oprire; în schimb este conceput ca un portavion multifunctional din categoria V/STOL (aterizare și decolare verticală și/sau scurtă).

HMS Queen Elizabeth este capabil să transporte între 40 și 50 de aeronave, de obicei 24 de avioane multirol F-35B Lightning II, completate de diverse combinații de elicoptere, cum ar fi Boeing CH-47 Chinook sau Merlin Crowsnest AEW, ambele tipuri de elicoptere servind ca aeronave AWACS și pentru războiul antisubmarin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel