HIMARS-ul european se naște în industria din Franța. Faceți cunoștință cu FLP-T, noul lansator pe care Franța îl propune în locul HIMARS

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army
Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army

Până la jumătatea anului 2026, Franța intenționează să testeze un sistem de rachete de artilerie dezvoltat pe plan intern ca alternativă la HIMARS-ul american, o decizie menită să ofere o variantă de alegere aliaților aflați în căutarea unei capabilități europene de acest tip. La acest moment, Direcția Generală pentru Armament (DGA) din Franța este în faza identificării soluțiilor tehnice care vor permite ca primul foc demonstrativ să aibă loc peste un an.

DGA lucrează în paralel cu două consorții, unul format din Safran și MBDA, iar celălalt din Thales și ArianeGroup, pentru a putea alege cea mai bună ofertă de capabilitate de lovire tactică cu raza de acțiune de până la 150 de kilometri.

De altfel, Franța urmărește și să-și înlocuiască Lance-Roquettes Unitaire (LRU), o versiune modificată a sistemului de rachete cu lansare multiplă M270, ultimele nouă sisteme rămase în serviciu urmând să ajungă la sfârșitul duratei de viață în 2027.

În acest context, la nivel politic și militar s-a căzut de acord că este de preferat ca Franța să facă un efort pentru a-și dezvolta propria versiune a sistemului de artilerie tactică, decât să cumpere unul din străinătate, ceea ce corespunde și politicii franceze de autonomie în probleme de apărare.

„Retragerea din serviciu a LRU se apropie, iar menținerea capacității va fi o problemă la acel moment”, a declarat Léo Péria-Peigné, cercetător la Institut Français des Relations Internationales din Paris, specializat în înzestrarea cu armament, însă „urgența este relativă – nu am folosit niciodată această capabilitate în ultimii 30 de ani.”

Safran și MBDA sunt pe drumul cel bun pentru programul „ambițios” al DGA, confirmând programarea primei trageri de test la jumătatea anului 2026. Thales și ArianeGroup nu au comentat calendarul, însă Thales a făcut public că cele două companii lucrează de câteva luni ca o echipă integrată pentru a oferi o „soluție relevantă”.

 

Faceți cunoștință cu FLP-T, noul „HIMARS” pe care Franța îl propune Europei

 

Prin planul de cheltuieli pentru apărare pentru perioada 2024-2030, Franța a alocat 663 de milioane de dolari pentru programul de sisteme de rachete de artilerie, numit Frappe Longue Portée Terrestre sau FLP-T, cu scopul de a cumpăra cel puțin 13 sisteme până în 2030 și 26 de sisteme până în 2035.

Europa nu are un echivalent propriu al HIMARS, iar armatele europene care cumpără sisteme de rachete de artilerie au ales în ultimii ani fie opțiunea din SUA, fie lansatorul PULS de la Elbit Systems din Israel, fie Chunmoo de la Hanwha Aerospace.

Elbit lucrează cu KNDS la o versiune europenizată a PULS, în timp ce Rheinmetall și Lockheed Martin din Germania și-au unit forțele în 2023 pentru a dezvolta sistemul GMRS.

În afară de Franța, alte două țări europene aflate în căutarea unor astfel de sisteme sunt Suedia și Norvegia. Țările de Jos, Germania, Danemarca și Spania au ales deja PULS, Polonia a achiziționat Chunmoo și HIMARS, în timp ce România, Italia și țările baltice sunt clienți HIMARS. Între timp, Marea Britanie are în vedere extinderea flotei sale de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.

Acest lucru lasă o fereastră comercială îngustă pentru artileria cu rachete dezvoltată în Franța, deși sprijinul venit din partea Uniunii Europene pentru ca statele membre să-și cheltuiască mai mult din bugetele pentru apărare ar putea oferi un impuls pentru o soluție europeană. Péria-Peigné observă că piața europeană este aproape saturată și „nu va mai exista nicio piață de export pentru un sistem francez care nu va fi gata înainte de 2030”.

Safran și MBDA au anunțat că sistemul lor de rachete de artilerie, numit Thundart, se bazează pe „subsisteme mature și controlate”, iar o capabilitate operațională inițială ar putea fi produsă înainte de 2030.

DGA a semnat parteneriate de inovare cu cele două consorții în noiembrie, oferind o primă rundă de finanțare pentru programul FLP-T. Contractul de parteneriat permite biroului de achiziții să cumpere sistemul la sfârșitul fazei de dezvoltare fără o nouă licitație competitivă, cu condiția ca armamentul să îndeplinească cerințele de performanță.

Parteneriatul pentru inovare include un „grad semnificativ de autofinanțare” din partea companiilor, a declarat directorul executiv al Safran Electronics & Defense, Franck Saudo, în cadrul unei audieri parlamentare din noiembrie.

 

Fiecare consorțiu va efectua un test de foc cu propriul prototip, după care guvernul francez va face o alegere

 

Fiecare consorțiu va efectua un test de foc cu propriul prototip, după care guvernul francez va face o alegere, a transmis DGA. La sfârșitul actualelor contracte de 18 luni, consorțiile vor înainta câte o propunere care va permite guvernului să aleagă între diverse soluții, inclusiv echipamente așa-numite “de la raft” (deja produse de alte firme).

Safran și MBDA susțin că actualul context geopolitic și cerințele în schimbare ale artileriei întăresc interesul unei soluții suverane în special pentru Franța, dar și pentru alte țări europene, Thundart fiind singurul sistem de artilerie cu rachete proiectat și construit în Europa, fără restricții americane privind comerțul cu arme și cu o infrastructură independentă care asigură controlul asupra ritmului de producție.

Companiile au început să lucreze împreună la proiectarea noului sistem la sfârșitul anului 2023 și au prezentat o machetă a rachetei lor ghidate cu rază lungă de acțiune, Thundart de 227 mm, la salonul de apărare Eurosatory din iunie 2024, ca prim pas în programul FLP-T. Racheta are o rază de acțiune de 150 de kilometri, potrivit lui Matthieu Krouri, șeful sistemelor de luptă terestră al MBDA.

Între timp, echipele Thales și ArianeGroup sunt „pe deplin mobilizate” pentru a propune un sistem suveran de susținere a focului care poate face față țintelor de mare valoare, fie ținte de suprafață mare sau punctuale, a informat Thales fără a oferi însă detalii suplimentare.

Noul sistem va înlocui nouă M270 pe un șasiu pe șenile Bradley, una dintre rarele piese de echipament de luptă de origine americană care încă se mai află în armata franceză.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel