Washingtonul a oferit 20 de HIMARS către Kiev începând cu luna iunie, împreună cu o cantitate apreciabilă de rachete de mare precizie, ghidate de satelit, cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km. Forțele armate ucrainene au desfășurat cu succes HIMARS împotriva țintelor importante ale Rusiei, cum ar fi depozitele de muniții, proviziile logistice și centrele de comandă și control.
Totuși, SUA au luat decizia de a modifica lansatoarele de rachete HIMARS pe care le-au predat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, a informat The Wall Street Journal, citând oficiali americani.
„SUA au modificat în secret lansatoarele avansate de rachete HIMARS pe care le-au dat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia. Administrația Biden spune că aceasta este o măsură de precauție necesară pentru a reduce riscul extinderii războiului cu Moscova”, se arată în raport.
Astfel, SUA au modificat deliberat sistemele înainte de livrare, pentru ca acestea să nu poată lansa rachete cu rază mai lungă de acțiune.
Ucraina dorește proiectil cu rază mai lungă - celebrele ATACMS care pot lovi la 300 kilometri distanță
HIMARS / Facebook - Armata SUA
Cu toate acestea, Ucraina dorește, de asemenea, ca sistemul de rachete tactice ale armatei cu rază mai lungă de acțiune (ATACMS) să lovească ținte mai departe, cum ar fi în Crimeea, de unde se pare că Rusia a lansat drone kamikaze furnizate de Iran.
SUA s-au abținut să trimită ATACMS – care poate fi lansat inclusiv de sisteme HIMARS – temându-se de escaladarea conflictului. Racheta poate lovi la aproape 200 de mile (322 de kilometri) distanță.
ATACMS pot fi lansate și de sisteme M270, nu doar de HIMARS.
Modificările efectuate de americani sistemelor îi împiedică pe ucraineni să lanseze orice rachetă cu rază lungă de acțiune pe care Kievul ar fi putut-o procura dintr-o sursă non-americană sau ar fi produs-o local, a adăugat sursa citată.
Această dezvăluire vine în urma atacurilor cu drone de luni la două baze aeriene rusești, ucigând trei soldați ruși și distrugând două avioane. Moscova a dat vina pe Ucraina pentru atac.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News