HIMARS au lovit teritoriul Rusiei. Ucrainenii au distrus un pod strategic din Kursk reușind să izoleze peste 700 de soldați ruși

Darius Muresan |
Data publicării:
Pod distrus de ucraineni în Kursk, Rusia. Foto: Captură video social media
Pod distrus de ucraineni în Kursk, Rusia. Foto: Captură video social media

Forțele de apărare ucrainene au distrus un pod strategic din Kursk, Federația Rusă. E vorba de podul de peste râul Seim, lovit de lansatoare HIMARS.

Atacul nu a fost confirmat de Kiev, dar imagini cu distrugerea podului au apărut pe rețelele de socializare. Guvernatorul interimar rus al Kurskului a confirmat însă distrugerea podului.

DefenseRomania analizase posibila distrugere a podului încă de ieri, când au apărut primele informații despre acest incident. Ulterior au apărut și imagini video.

„Ca urmare a unei lovituri ucrainene, un pod rutier peste râul Seim din districtul Glushkovsky a fost distrus”, a precizat Alexei Smirnov, oficial rus.

Forțele ucrainene au distrus un pod peste râul Seim în regiunea rusă Kursk, a declarat vineri un oficial local, în timp ce Kievul continua să-și aplice ofensiva militară transfrontalieră.

Declarația sa este preluată și de publicația Politico care amintește că imaginile cu distrugerea podului au fost publicate inițial de canalul de Telegram Mash - canal cunoscut ca fiind pro-Kremlin. Potrivit propagandei ruse distrugerea podului a izolat cel puțin 27 de localități. Rușii acuză că podul era principala cale de evacuare pentru civili.

Tot rușii sunt cei care susțin că podul a fost distrus de sisteme de rachete HIMARS, de producție americană.

Însă potrivit Istories, publicația media a opoziției ruse, podul era un punct strategic din perspectivă militară. Acesta era un punct logistic cheie pentru Forțele Armate ale Rusiei.

Potrivit unor surse media peste 700 de militari ruși au rămas izolați după distrugerea podului. 

Nu e exclus ca în următoarele zile aceștia să se predea ucrainenilor. Amintim că după intrarea forțelor ucrainene în Kursk, Federația Rusă, sute de militari ruși, inclusiv recruți, s-au predat și au fost luați prizonieri de război.

Zelenski a făcut și el referiri la Operațiunea Kursk, precizând că Ucraina își propune ca ocupantul rus să sufere pierderi grele.

„Vedem că ocupantul suferă pierderi mari (...) Trebuie să provocăm daune maxime tuturor pozițiilor militare rusești și facem lucru acesta”, a precizat Zelenski, în discursul său de vineri seară.

Podul era cea mai importantă arteră logistică a trupelor ruse din zonă. Propagandiștii ruși se tem că distrugerea acestuia ar putea însemna începutul cuceririi districtului Glushki.

Au existat informații că prima lovitură în pod a fost dată pe 15 august, după care autoritățile locale au decis evacuarea locuitorilor din zonă.

Pe 12 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat pentru prima dată funcționarea Forțelor de Apărare în regiunea Kursk. El a subliniat că scopul operațiunii, care a început pe 6 august, a fost eliberarea teritoriilor de graniță ale Ucrainei de trupele rusești, care bombardau regulat regiunea Sumy.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel