HIMARS are concurență serioasă în Europa: A fost prezentat noul sistem GMARS. Lansatoarele vor putea integra și rachete ATACMS

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul lansator european GMARS. Photo source: Rheinmetall
Noul lansator european GMARS. Photo source: Rheinmetall

În cadrul expoziției de apărare Eurosatory 2024, care s-a deschis pe 17.06.2024 la Paris, compania americană Lockheed Martin și concernul german Rheinmetall au prezentat o dezvoltare comună. Este vorba despre așa-numitul “lansator mobil global de rachete de artilerie” GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System). 

Crearea acestei tehnici, care este echipată cu un lansator dublu de rachete, este asociată cu cererea globală în creștere pentru sisteme capabile să lovească cu precizie ținte la distanțe mari. Aceasta va trebui să înlocuiască vechiul sistem de rachete cu lansare multiplă MARS 2 produs în Germania.

Astfel, se poate spune că instalația americană M142 HIMARS are acum un concurent serios pe continentul european, respectiv GMARS.

Noul echipament, a cărui dezvoltare a început în 2023, combină tehnologia HIMARS și șasiul Rheinmetall HX 8x8.

Deoarece este mai puternic decât M142, acesta poate transporta două lansatoare de rachete în loc de unul.

 

Despre GMARS, noul lansator european care concurează cu HIMARS. Vor putea fi integrate și rachete ATACMS pe viitoarele sisteme

 

Muniția și logistica GMARS coincid în proporție de 80% cu cele de la HIMARS. Acest lucru ajută la menținerea interoperabilității echipamentelor militare ale NATO. Este de așteptat ca primele instalații GMARS să fie livrate la trupe încă din 2025.

Noul GMARS este capabil să utilizeze diverse tipuri de muniție, inclusiv GMLRS, cu o rază de acțiune de până la 70 de kilometri și ER GMLRS, cu o bătaie de până la 150 de kilometri. Acesta poate fi folosit și pentru a trage cu rachete ATACMS, cuo bătaie de până la 300 de kilometri, și chiar rachete PrSM de înaltă precizie, care pot lovi ținte la 400 de kilometri.

De asemenea, este așteptată modernizarea acestei instalații, după care va putea să lanseze și rachete de croazieră cu bazare terestră, cu o rază de acțiune de până la 370 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel