Hezbollah vorbește despre „prima fază” a răzbunării și explică de ce a amânat atacul până acum

Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.

Atacul Hezbollah asupra Israelului ca răzbunare pentru uciderea comandantului aripii armate a mișcării, Fuad Shukra, a fost amânat din mai multe motive, dintre care unul este negocierile de încetare a focului din Gaza, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.

„Mișcarea era pregătită să riposteze imediat după asasinarea lui Fuad Shukr, dar ne-am dat seama că Israelul și aliatul său, Statele Unite, se pregăteau atunci pentru răspunsul nostru și orice grabă în astfel de circumstanțe ar însemna înfrângere. În plus, a vrut să dăm o șansă  negocierilor privind Gaza”, a spus Nasrallah, citat de postul de televiziune Al Manar.

Potrivit lui Nasrallah, Hezbollah a decis duminică să acționeze separat de ceilalți aliați, invocând „motive proprii, care vor fi anunțate ulterior”. Ceilalți membri ai așa-numitei Axe a Rezistenței, care include Iranul, facțiunile palestiniene radicale și mișcarea Ansar Allah (Houthi) din Yemen, „vor decide cum să răspundă independent Israelului”, a subliniat el.

Situația din Orientul Mijlociu a escaladat din nou duminică dimineața, când Israelul a atacat cu 100 de avioane ținte Hezbollah din Liban pentru a preveni un atac iminent cu rachete asupra teritoriilor israeliene.

Cu toate acestea, Hezbollah a declarat că a lansat peste 320 de rachete asupra Israelului și a numit atacul drept primul răspuns la uciderea comandantului aripii armate, Fuad Shukra, la Beirut. Mai târziu s-a spus că prima fază a operației sale a fost finalizată.

 

Prima fază a atacului

Atacul Hezbollah a vizat baza militară israeliană Glilot , la aproximativ 1,5 kilometri de Tel Aviv, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah. „Când ne-am planificat represaliile, am decis să nu țintim obiecte civile și populația civilă, ci ținte militare în apropiere de Tel Aviv și legate de asasinarea (comandantului aripii armate a Hezbollah) Fuad Shukr. Am decis că va fi baza Glilot”, susține el.

Nasrallah a explicat că această bază a fost aleasă deoarece găzduiește așa-numita Unitate 8200 a serviciului de informații militar israelian, care este responsabilă „de organizarea asasinatelor politice”.

El a spus că operațiunea Hezbollah a constat în două faze: mai întâi, au fost lansate peste 300 de rachete simultan, ulterior fiind folosite drone. „Ca urmare, am reușit să perturbăm Iron Dome (sistemul de apărare aeriană israelian) și mai multe drone, conform informațiilor noastre, și-au atins țintele, deși inamicul păstrează acest fapt ascuns”, a spus liderul Hezbollah, adăugând că mișcarea nu a folosit rachete balistice în timpul acestui atac, dar nu exclude utilizarea lor în viitor.

 

Răzbunare pentru uciderea lui Shukr

 

„Răzbunarea pentru uciderea lui Shukr a avut succes, așa cum am plănuit. Cei care au fost forțați să-și părăsească casele din sudul țării se pot întoarce acasă”, susține el. Totuși, el nu a exclus că, dacă Hezbollah nu este mulțumit de rezultatele operațiunii sale și de reacția Israelului, „își rezervă dreptul de a răspunde Israelului încă o dată”. Liderul Hezbollah a avertizat că mișcarea sa „va continua să apere Fâșia Gaza și locuitorii săi, precum și toată Palestina, indiferent de circumstanțe și victime”.

Potrivit acestuia, operațiunea de duminică „a fost planificată și realizată, în ciuda presiunii colosale asupra Libanului”. Potrivit lui Nasrallah, acțiunile Hezbollah ar putea fi utile părții palestiniene în timpul negocierilor de încetare a focului din Gaza și să transmită un mesaj clar Israelului și Statelor Unite că „orice încercare de a-i reduce la tăcere pe cei care susțin Gaza va eșua, în special în Liban”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel