Iranul interzice pagerele, walkie-talki-urile la bordul aeronavelor / IDF a cerut locuitorilor din sudul Libanului să efectueze evacuarea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres

Armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali. Armata israeliană a anunțat că este necesar să se efectueze evacuarea pentru siguranța populației, având în vedere activitatea sporită a Hezbollah.

Sâmbătă, armata israeliană a ordonat locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali, care curge prin valea Bekaa de vest și se varsă în Mediterana.

IDF susține că gruparea susținută de Iran folosește zonele pentru a ascunde arme și pentru a lansa atacuri împotriva Israelului. Hezbollah neagă că ar fi ascuns arme în rândul civililor.

Creșterea atacurilor israeliene asupra sudului Libanului, a Văii Bekaa și a suburbiilor sudice ale Beirutului au forțat aproximativ 1,2 milioane de oameni să-și părăsească casele din 23 septembrie, potrivit guvernului libanez.

Potrivit anunțului, zonele militare închise de-a lungul graniței cu Libanul vor include acum zonele Zerait, Shomara, Stula, Natua și Eben Menachem.

De asemenea, după o evaluare de securitate, IDF a închis publicului zonele din jurul unor orașe din nordul Israelului ai căror locuitori au fost evacuați din cauza tirurilor de rachete venite dinspre Hezbollah. Sâmbătă , Israelul a declarat că miliția din Liban a tras în jur de 320 de rachete și drone în nordul Israelului.

 

Teheranul interzice pagerele, walkie-talki-urile la zboruri 

Iranul a interzis pasagerilor să poarte pagere și walkie-talkie pe toate zborurile, a informat agenția de știri ISNA.

Decizia a fost luată după ce mii de pagere și walkie-talkie aparținând miliției Hezbollah susținute de Iran au explodat în septembrie în Liban și Siria.

Noul regulament se aplică atât bagajelor de mână, cât și bagajelor de cală, potrivit unui purtător de cuvânt al autorității aeriene iraniene, deși pasagerii au în continuare permisiunea de a-și lua telefoanele mobile la bord.

„Intrarea oricărui dispozitiv de comunicare electronică, cu excepția telefoanelor mobile, în cabinele de zbor sau... în mărfuri neînsoțite, a fost interzisă”, a declarat ISNA, citat de Jafar Yazerlo de la Organizația Aviației Civile din Iran.

 

Al cincilea soldat al ONU de menținere a păcii rănit în Liban, spune UNIFIL

 

Purtătorul de cuvânt al forței de menținere a păcii ONU din Liban a declarat că Israelul i-a cerut să-și părăsească pozițiile din sudul țării, unde Israelul se confruntă cu gruparea libaneză Hezbollah. Dar ONU a respins această sugestie.

Ne-au cerut să ne retragem „din poziția de-a lungul liniei albastre (linia de demarcație între cele două țări), adică până la cinci kilometri de linia albastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forței Interimare ONU în Liban, Andrea Tenenti, pentru  AFP. Dar, după cum susține Tenenti, acordul a fost să rămână pe poziții.

Armata israeliană a declarat că soldații săi au vizat ceea ce a detectat ca fiind o amenințare „la 50 de metri de bază”, adăugând că va continua „să investigheze circumstanțele incidentului”.

Sâmbătă, al cincilea soldat al ONU de menținere a păcii rănit în Liban, spune UNIFIL. Incidentul a avut loc la 48 de ore după ce patru trupe de menținere a păcii ONU au fost rănite în timpul ofensivei israeliene.

Amintim că, joi, două căști albastre indoneziene au fost rănite în timpul ofensivei israeliene. De asemenea, vineri, doi soldați din Sri Lanka care serveau în misiunea de menținere a păcii UNIFIL au fost răniți după ce pozițiile acestora au fost „lovite în mod repetat”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel