Hezbollah a lansat peste o sută de rachete asupra unei facilități militare din Haifa. Israelul a continuat loviturile aeriene în sudul Libanului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres

Hezbollah a anunţat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa. Aviaţia militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului, anunță Agerpres, care citează Reuters.

Hezbollah din Liban a declarat duminică că a lansat rachete asupra complexului industriei militare israeliene din orașul Haifa, din nordul Israelului, într-un răspuns la exploziile pagerelor și a stațiilor radio de emisie-recepție, a postat grupul susținut de Iran pe canalul său Telegram.

De asemenea, zeci de rachete ale Hezbollah au fost lansate și asupra bazei Ramat David a aviaţiei militare israeliene - ținta aflată la cea mai mare distanţă în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităţilor.

La rândul său, Israelul a răspuns rapid, lovind țintele Hezbollah din Liban, a declarat armata într-un comunicat.

Aviaţia militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului; militarii afirmă că au lovit circa 290 de ţinte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah, transmite Reuters.

Schimburile de focuri între israelieni şi islamiştii libanezi escaladează la mai puţin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulţi comandanţi din Hezbollah a ucis cel puţin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care şi-au pierdut viaţa vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, şi un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Armata israeliană a declarat că a lovit o construcție din subteran în care avea loc o reuniune cu participarea lui Aqil și ai altor lideri ai forțelor de elită Radwan ale Hezbollah. Lanțul de comandă militar al Hezbollah a fost demontat aproape complet, spun israelienii.

 

Israelul se pregătește de o înfruntare cu Hezbollah



Duminică dimineaţa, Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările publice în mai multe zone din nord şi de pe înălţimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban şi Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.

Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o casă grav avariată în apropierea orașului israelian Haifa. Echipele de salvare au tratat răniții, dar nu au existat rapoarte de decese, deoarece rezidenții au fost instruiți să stea în apropierea adăposturilor anti-bombă și a camerelor sigure.

Militanții irakieni susținuți de Iran, într-o declarație, au susținut și un atac exploziv cu drone asupra Israelului duminică dimineața.

Hezbollah spune că va continua să lupte cu Israelul până când va fi de acord cu o încetare a focului în Gaza.

Israelul dorește ca Hezbollah să înceteze focul și să retragă forțele din regiunea de graniță, aderând la o rezoluție ONU semnată cu Israelul în 2006, indiferent de orice acord cu Gaza.

Armata israeliană a restricționat adunările și a ridicat nivelul de alertă pentru locuitorii comunităților din nord. Alerta a mers până la sud, până în orașul de coastă Haifa, semnalând că Israelul are informații că Hezbollah ar putea lovi mai adânc decât a făcut-o de când a început războiul cu Hamas.

Sâmbătă, în sudul Libanului, oamenii au descris explozii uriașe care au luminat cerul nopții și au zguduit pământul în timp ce Israelul a efectuat ultimele sale lovituri.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, care a declarat săptămâna trecută că Israelul lansează o nouă fază de război la granița de nord, a postat pe X: „Secvența acțiunilor din noua fază va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranță a rezidenților. din nord la casele lor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel