Hermes 450, o dronă „românească”. Elbit ar putea livra Armatei României primul UAV în doar câteva luni

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems
EXCLUSIV
Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems

În ceea ce privește programul de drone pentru Armata României lansat de MApN, există mai multe oferte pe masa ministerului. Una dintre aceste oferte este Hermes 450, UAV-ul care reprezintă „coloana vertebrală” a flotei de drone a Israelului, a doua putere la nivel mondial în ceea ce privește UAV-urile, după SUA.

DefenseRomania a discutat cu cei de la Elbit despre oferta lor. Ne-a interesat în primul rând care consideră ei că sunt marile avantaje ale Hermes 450 în competiție.

La discuție a fost prezent și un operator de UAV-uri care a activat în Armata Israelului. Din motive evidente ce țin de securitate, nu au existat imagini foto sau video din cadrul discuției, iar când vom face referire la operatorul de UAV-uri israelian vom folosi pseudonimul Adam.

În acest sens Adam ne-a precizat importanța UAV-urilor pentru Israel, un stat care de la înființare se confruntă și e înconjurat de actori regionali ostili în Orientul Mijlociu.

Israelul a înțeles importanța acestor sisteme și a devenit un important jucător în UAV-uri. Azi, la nivel mondial, Israel e a doua putere în ceea ce privește dronele, după Statele Unite ale Americii.

În ceea ce privește Hermes 450, Adam spune că drona e unică pentru clasa ei, amintind că e utilizată de 15 state. Și, ceea ce o face specială, în opinia sa, este faptul că e un UAV extrem de versatil care poate fi utilizat în mai multe misiuni. Hermes 450 poate fi adaptat și personalizat în funcție de solicitările clientului.

Adam a făcut referire și la Marea Neagră, o regiune în care România se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește securitatea, cu precădere după anexarea ilegală în 2014 și militarizarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

 

Hermes 450, un UAV automatizat și modernizat

 

„Hermes 450 e un exemplu excelent de sistem versatil. Configurația poate fi schimbată foarte rapid în funcție de misiune. Dronele pot fi utilizate în operațiuni în Marea Neagră, iar în ziua următoare într-o misiune total diferită”, a precizat Adam.

„În ceea ce privește provocările cu care se confruntă România, uitându-ne inclusiv spre Marea Neagră, Hermes 450 se integrează perfect pe aceste necesități”, a mai adăugat operatorul de UAV-uri din Israel.

Acesta ne-a dezvăluit că stația de unde drona e operată poate fi inclusiv mobilă, depinde bineînțeles de solicitarea clientului, iar un UAV are nevoie de două persoane pentru a fi operat. E un sistem care în esență zboară aproape singur. Cei care operează UAV-ul lucrează în special cu senzorii dronei. Totodată, la nivel de mentenanță, la sol e nevoie de o echipă mică, formată tot din două persoane. Faptul că nu există o povară logistică se reflectă, evident și în costul de utilizare. 

Adam consideră Hemres 450 o dronă unică în ceea ce privește clasa II - NATO, fiind operată la nivel mondial de 15 state. Ca un fapt extrem de interesant, acesta ne-a mărturisit că în orice moment al zilei, Elbit are în medie aproximativ 20 de UAV-uri aflate în misiune la nivel mondial. 

Hermes 450 a fost livrată atât anul trecut, cât și anul acesta, UAV-ul fiind updatat cu cele mai noi sisteme. În acest sens, Adam a explicat că sistemele sunt într-un update continuu iar diferențele față de Hermes 450 de azi și cele de acum 20 de ani în ceea ce privește performanța și caracteristicile sunt colosale. Să operezi o astfel de dronă în 2021, e o experiență total diferită față de acum două decenii, a conchis operatorul israelian de drone.

 

Hermes 450, o „dronă românească” produsă la Bacău?

 

2. Hermes 450... (hermes_450_95459100.jpg)

Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems

Sigur, caracteristicile UAV-ului ne sunt cunoscute. Dar pe lângă acestea, tipul de misiune și chestiunile tehnice, cei de la Elbit consideră că un mare avantaj îl reprezintă prezența România. De 15 ani Elbit face transfer de tehnologie și produce în România componente ale UAV-urilor sale care operează în toate zonele de pe glob. 

„Un mare avantaj e că întreaga dezvoltare a UAV-urilor deja se face în România. În cazul în care oferta va fi selectată, Armata nu va opera doar un UAV de tip Hermes 450 ci o dronă românească”, completează Adam.

Practic marele avantaj al israelienilor e că tehnologia este deja în România, unde sunt produse componente ale UAV-urilor Hermes. Astfel, designul, producția componentelor, integrarea acestora, asamblarea și mentenanța sunt procese care au loc în țara noastră, printr-un transfer de tehnologie deja realizat. În esență, o tehnologie care cu timpul a devenit românească.

Practic totul se va face în țară, de la construcția de componente, asamblare, trainingul de personal, până la upgrade și mentenanță. Inclusiv simulatoarele pentru UAV-uri pot fi produse în țara noastră, existând tehnologie și pentru acest lucru.

În ceea ce privește prezența în România,  Elbit Systems se află aici prin subsidiara AE Electronics din Bacău, care produce inclusiv componente pentru sateliții Agenției Spațiale (EAS). AE Electronics are 360 de angajați, cu o medie de vârstă de doar 35 de ani, iar în 2020, în pofida pandemiei, numărul angajaților a crescut cu 20%. Compania produce la Bacău echipamente și componente pentru electronică, atât militară cât și civilă.  Tot la Bacău, Elbit deține Elmet International, axată pe partea de hardware. Aici sunt produse piese, prelucrări metalice, etc. În total, la nivelul județului Bacău există 800 de angajați, iar la nivel național, incluzând facilitățile din Măgurele, Elbit activează cu patru unități.

 

Elbit spune că ar putea livra prima dronă în doar câteva luni

 

Și, pentru că tehnologia este deja în România, unde cum am arătat sunt produse componente ale UAV-urilor Hermes, primul sistem ar putea fi livrat extrem de rapid.

Practic toate piesele de puzzle sunt pe masă. Iar datorită faptului că există linie de producție și facilități în România, în cazul în care MApN ar alege Hermes 450, în doar câteva luni Armatei României i-ar fi livrată prima dronă, direct de la Bacău. Există totodată angajamente cu numeroase companii din industria de apărare din România.

Hermes 450 a fost livrat de Elbit atât anul trecut, cât și anul acesta, UAV-ul fiind updatat cu cele mai noi sisteme. 

Cu peste 500.000 de ore de zbor și nicio prăbușire, Hermes 450 e operată la nivel mondial des 15 state și reprezintă oferta celor de la Elbit Systems în programul de UAV-uri demarat de MApN.

Amintim că în momentul de față, la nivelul MApN, nu există informații foarte multe în ceea ce privește acest program. 

Ministerul a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial.

În momentul de față nu s-a luat nicio decizie nici cu privire la modul în care va fi efectuată înzestrarea, prin licitație ori contract G2G.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel