Publicitate
O lume „post-Putin” va fi următoarea provocare la care ar trebui să răspundă aliații Ucrainei.
Istoricul Armand Goșu este de părere că succesorul lui Putin va fi un moderat. În opinia sa, teoriile care circulă în prezent, privind un continuator radical al politicii putiniste (de tipul lui Kadîrov sau Prigojin), sunt circulate pentru a induce opiniei publice sentimentul că Putin este un interlocutor moderat pentru Occident.
”După Putin va urma un lider care va încerca să întoarcă țara spre Occident, pentru un interval mai scurt sau mai lung. Este o sperietoare - că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”, arată Goșu, într-un interviu la Digi24.
”Cine va veni după Putin, chiar și fără violență, va trebui să aibă acceptul structurilor militarizate, în primul rând FSB și al armatei. Asta limitează numărul (prezdențiabililor n.r.). De pildă, premierul (Mihail) Mișustin are șanse destul de mari în ambele scenarii (transfer de putere sau lovitură de stat).
Un alt posibil succesor este Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate a F. Ruse. ”Are mari șanse. Este un om foarte apropiat de Putin”, spune Goșu, care explică faptul că lista este una mai lungă, care o include chiar pe fiica președintelui, dar și pe directorul adjunct al Administrației Prezidențiale, Serghei Kirienko.
Posibilitatea unei lupte sângeroase
Deocamdată, Putin se află într-o poziție sigură. El încă controlează aparatul de stat, iar armata îi execută ordinele în Ucraina. Dar invazia sălbatică a Ucrainei i-a subminat poziția pe plan intern și a adâncit incertitudinea cu privire la cine va prelua puterea, scrie Politico, într-o analiză a sitauției din Federația Rusă.
Alexander Vershbow , un fost oficial înalt al SUA și NATO și fost ambasador al SUA la Moscova, spune că scenariul cel mai probabil este încă o „tranziție lină” în cadrul actualului cerc interior al lui Putin, dar a recunoscut că înlăturarea tiranului ar putea stârni tulburări. „Ar putea exista instabilitate internă, lucrurile devin foarte imprevizibile în sistemele autoritare, dictaturile personaliste”, spune el.
Pe de altă parte, Laurie Bristow, fost ambasador al Marii Britanii în Rusia (2016-2020), avertizează puterile occidentale să stea departe de aceste bătălii de succesiune.
William Alberque, fost director al Centrului de control al armelor NATO este de părere că „există o posibilitate reală ca să existe o competiție mortală care să implice oameni care ar încerca să obțină controlul asupra diferitelor părți ale armatei, și mai ales asupra GUMO, care controlează arsenalul nuclear al Rusiei”.
Lideri regionali ambițioși
În timp ce majoritatea analiștilor cred că Federația Rusă va rămâne sub controlul Kremlinului, ei notează că guvernul rus se teme de mult timp de fragmentare.
În cazul unor astfel de lupte, toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Ramzan Kadîrov, brutalul lider cecen, care ar putea încerca să rupă Cecenia și Daghestanul pentru a avea propriul imperiu, spune William Alberque, fost director al Centrului de control al armelor NATO.
Vershbow spune că există o „probabilitate scăzută” ca Rusia să se despartă, dar notează că, „în mod ironic,” anexarea de către Putin a teritoriului din estul Ucrainei „ar putea crea un precedent pentru liderii separatiști din cadrul Federației Ruse”, care ar dori să se rupă de Moscova.
Cu Putin în afara scenei politice, Occidentul ar putea găsi o scuză pentru a ”reseta” relațiile cu Moscova.
Totuși, este de așteptat ca aripa de est a NATO să condamne astfel de mișcări. Ei ar susține că „Rusia nu se schimbă niciodată”, spune Alberque, și ar cere NATO să mențină poziția de forță față de rivalul de-o viață. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak , exprimă exact o astfel de opinie, explică publicația citată.
Capcana unui regim similar sau mai extrem
Deocamdată nu se vede niciun succesor al lui Putin la orizont, însă oficialii spun că pe viitor se așteaptă la un regim la Moscova cu o ideologie similară sau chiar mai extremă.
Jānis Garrisons, secretarul de stat leton, subliniază că Putin i-a pus deja în închisoare pe critici și pe posibili viitori lideri moderați, precum Alexei Navalnîi. „Singurii oameni care îl critică” și care nu sunt în închisoare „sunt de dreapta”, spune Garrisons.
„Nu ar trebui să devenim victime ale unei junte sau ale unui grup de oameni care spun că vor o resetare, dacă totul va rămâne la fel”, a spus Ben Hodges , fost comandant al armatei americane în Europa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News