Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzierul K9A3 a fost proiectat pentru a fi utilizat în condiții de manevrare autonomă.
Obuzierul K9A3 a fost proiectat pentru a fi utilizat în condiții de manevrare autonomă.

La expoziția KADEX 2024 din Coreea de Sud, unde participă și DefenseRomania, compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune avansată, fără pilot, a renumitului obuzier autopropulsat K9 Thunder de 155 mm.

Dezvoltat pentru a îndeplini standardele Manned-Unmanned Teaming (MUM-T), K9A3 reprezintă un pas semnificativ înainte în evoluția sistemelor moderne de artilerie. Acesta încorporează diverse îmbunătățiri, inclusiv un tun de 155 mm cu o lungime de 58 de calibre, ceea ce îi permite să atingă o rază de tragere de peste 80 km, o îmbunătățire notabilă față de modelele anterioare.

K9A3 este dezvoltat în cadrul programului Ultra Long Range Cannon System Extended Range și este comparabil cu obuzierul american M1299 Iron Thunder.

În plus, versiunea K9A3 este privit ca o platformă mai tehnologizata în comparație cu originalul K9. Se așteaptă ca aceasta să îmbunătățească în mod semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune pentru forţele terestre. K9A3 este complet automatizat și optimizat pentru diferite tipuri de muniții de artilerie, având un tun mai lung care a fost proiectat pentru cerințele câmpurilor de luptă moderne.

Una dintre caracteristicile cheie ale acestei versiuni este capacitatea sa de a fi condus și operat de la distanță. K9A3 este proiectat pentru manevrare în mod autonom și poziționare automată, permițând gestionarea eficientă a mobilității.

Acest blindat greu poate fi controlat de la distanță de un vehicul capabil să gestioneze până la trei obuziere simultan, optimizând sprijinul artileriei și minimizând în același timp expunerea trupelor la pericolele câmpului de luptă.

Această capacitate de a limita riscurile la adresa echipajului, maximizând în același timp puterea de foc, face ca K9A3 să fie potrivit pentru războiul modern unde acceptul se pune pe operarea şi schimbul de date în rețea, unde protecția personalului este crucială.

Capacitățile fără pilot ale K9A3 contribuie, de asemenea, la reducerea dimensiunii echipajului operațional, sporind astfel capacitatea de supraviețuire a trupelor. Prin integrarea unor echipamente care utilizează inteligența artificială, sistemul este conceput pentru a spori eficiența și precizia unităţilor de artilerie în medii complexe.

K9A3 face parte din procesul de modernizare conţinu a platformei K9, care este deja în dotarea forţelor armate din Coreea de Sud, Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda, Egipt, India, Turcia și Australia. De asemenea, trebuie remarcat faptul că K9 a fost inclus în programele de achiziție pentru sisteme de artilerie din România și Regatul Unit. Având în vedere că programul K9A2 se află în prezent în faza finală, se așteaptă că dezvoltarea K9A3 să ia amploare.

Țări precum Polonia, India și Egipt sunt deosebit de potrivite pentru a adopta K9A3, având în vedere nevoile lor în materie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel