Guvernul vrea să modernizeze radarele FPS-117

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Azi, în cadrul ședinței de Guvern va fi discutat un proiect introdus de Ministerul Apărării Naționale pentru modernizarea radarelor FPS-117.

Pe masa Guvernului se află azi un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea investițiilor necesare pentru modernizarea radarelor FPS-117, fabricate începând cu anul 1980 de GE Aerospace, în prezent aflată în protofoliul Lokheed Martin.

Detaliile privind aceste modernizări sunt clasificate conform legii, se arată în proiect. De asemenea nu sunt prevăzute nici sumele necesare fiind menționat doar că "Finanțarea proiectului de investiții se realizează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice" .

Conform informațiilor furnizate de Forțele Aeriene Române, radarul tridimensional AN/FPS-117 este un sistem de supraveghere a spaţiului aerian produs de compania americană Lockheed Martin, în tehnologie Solid-State. O reţea de antene realizează explorarea electronică în elevaţie, concomitent cu rotirea continuă în azimut, pentru a asigura date tridimensionale în timp real despre fiecare ţintă din interiorul volumului cercetat.

Fiabilitatea asigurată de tehnologia Solid-State este completată de orientarea, calibrarea şi reconfigurarea automată precum şi de monitorizarea funcţionării şi localizarea. Radarele AN/FPS-117 sunt primele radare tridimensionale, de mare distanţă care au intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române. Radarele sunt standard NATO şi se regăsesc în înzestrarea forţelor aeriene din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Turcia, Islanda, etc.

În întreaga lume sunt instalate peste 80 de sisteme. Sistemul radar asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer. Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 1998.

Compania producătoare Lokheed Martin  afirmă că sistemul oferă detecție instrumentată la distanțe cuprinse între 200 și 250 mile marine (370 până la 460 km).

Citește și: România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel