Publicitate
,,Acesta este un moment foarte important, întrucât încălcarea tuturor prevederilor materiale ale tratatului este argumentată în detaliu în notificare'', a indicat Klimkin pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al Ucrainei.
Sub hashtagul #StopRussianAggression, şeful diplomaţiei ucrainene explică faptul că 'încălcarea prevederilor Tratatului se referă la agresiunea armată şi hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei, presiunea economică şi încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni'.
La 17 septembrie, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) privind neprelungirea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Rusia, o decizie calificată de Moscova drept un 'pas distructiv' ce reflectă tendinţa de a rupe relaţiile bilaterale.
Ucraina trebuia să notifice oficial Rusia privind încetarea valabilităţii Tratatului bilateral înainte de data de 30 septembrie pentru a evita prelungirea automată a documentului.
În temeiul articolului 40 din tratat, semnat în 1997, durata sa este prelungită automat la fiecare zece ani, în cazul în care părţile semnatare nu îşi exprimă dezacordul cu şase luni înainte de expirarea valabilităţii acestuia.
Astfel, după primirea notificării oficiale din partea Ucrainei, documentul îşi va pierde valabilitatea la 1 aprilie 2019, odată ce guvernul ucrainean îi prezintă preşedintelui Poroşenko un proiect de lege privind denunţarea acordului semnat în 1997.
În plus, Kievul trebuie să informeze ONU, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi alte organizaţii internaţionale privind denunţarea tratatului bilateral cu Rusia.
Moscova a calificat gestul Ucrainei drept o ,,încercare de a servi unor interese geopolitice străine şi propriilor ambiţii politice''.
,,Autorităţile ucrainene sunt gata să distrugă cu uşurinţă ceea ce s-a construit în decurs de zeci de ani, să rupă legături care timp de secole au fost forjate de mai multe generaţii de strămoşi ai noştri'', a declarat într-un comunicat săptămâna aceasta Ministerul rus de Externe.
În acelaşi timp, Kievul şi-a exprimat deja intenţia de a revizui întreaga bază juridică privind cooperarea cu Rusia, inclusiv acordul privind cooperarea în Marea Asov şi în strâmtoarea Kerci, semnat în 2003.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News